Helena Lončar posjetila Kantonalnu Službu za zapošljavanje Tuzla

Spread the love
Menprom

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar u pratnji svojih zaposlenika iz odjeljenja za informatiku danas je posjetila JU Službu za zapošljavanje TK Tuzla.

Reha Centar

Cilj posjete je unapređenje informacionog sistema Kantonalne Službe za zapošljavanje. Federalni zavod za zapošljavanje radi na izradi novog jedinstvenog informacionog sistema (JIS) za sve kantonalne službe za zapošljavanje u Federaciji BiH. Tuzlanski kanton je jedn od testnih korisnika, ali dok ne dođe do uspostave savremenog sistema, postojeći je potrebno nadograditi kako bi Služba mogla nesmetano pružati usluge, a termin za početak je utvrđen na današnjem sastanku.

Pored teme o informacionom sistemu, predstavnici Zavoda i Službe razgovarali su još i o Programima subvencioniranja zapošljavanja i samozapošljavanja. Lončar je obavijestila Službu o preostalim sredstvima i planiranim aktivnostima do kraja 2016. godine, kao i o planovima za 2017. godinu.

Direktor Službe za zapošljavanje TK, Senad Muhamedbegović, predstavio je dosadašnje aktivnosti Službe vezane za reformski proces koji je Služba počela provoditi u septembru 2015. godine. Muhamedbegović je predstavnike Federalnog zavoda odveo u obilazak Biroa za zapošljavanje Tuzla koji je trenutno u završnoj fazi rekonstrukcije. Reformski proces Služba provodi u cilju unapređenja usluga nezaposlenim licima i poslodavcima, a uz stručnu i finansijsku pomoć Vlade Švicarske i Projekta zapošljavanja mladih YEP. Federalni zavod pruža veliku podršku reformi i takođe, surađuje sa Vladom i Projektom, pa su danas razmijenjena i pozitivna iskustva o tome.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara