HDZ će po svemu sudeći kontrolisati sve novčane tokove u BiH

Konkretnih razgovora o formiranju vlasti u Federaciji BiH jučer nije bilo iako se svi sudionici dosadašnjih pregovora slažu kako rješenje mora biti poznato do petka, 13. ožujka. Očekuje se da čelnik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić još jednom razmotre rezultate sastanka na kojem su SDA i HDZ BiH približili stavove i da se jasno kaže postoji li parlamentarna većina koja će izabrati federalnu Vladu.

Novi sastanak

“Večernjak” doznaje kako bi već danas moglo doći do sastanka, te kako bi do kraja tjedna situacija trebala biti potpuno razjašnjena. Komšić je jučer izjavio da Vlada Federacije i Vijeće ministara BiH trebaju biti formirani do petka bez obzira na koji će to način biti dogovoreno i realizirano. On je u izjavi novinarima u Sarajevu ocijenio kako nema više smisla odlagati priču o Vladi FBiH. Također, kaže da “neće biti kraj svijeta ako DF bude oporbena stranka na federalnoj razini”. – Čović i dužnosnici HDZ-a stalno ponavljaju da je njihov partner SDA, i ja to poštujem, to je njihov izbor. U nedjelju smo imali dogovor s Izetbegovićem, postigli dogovor i ostalo je da se SDA i HDZ dogovore kao partneri hoće li to realizirati ili neće. Ako neće to realizirati, uvijek netko drugi može ući u tu većinu. Taj posao treba završiti, kazao je Komšić. Da priču o formiranju vlasti treba završiti, slažu se i ostali akteri. Očekivanja su da u slučaju povlačenja DF-a, proces bude priveden kraju tako što će se potpora za uspostavu federalne Vlade naći na drugoj strani. U opciji je i manjinska Vlada, odnosno formiranje Vlade SDA-HDZ bez trećeg partner, ali s dovoljnim brojem glasova u entitetskom Parlamentu.

Novi sastanak

Kako bilo, vodeća hrvatska i bošnjačka stranka, HDZ i SDA, nezaobilazni su u priči o formiranju vlasti. Neosporno je da će SDA dati budućeg premijera te da će druga najvažnija pozicija u Vladi, ona ministra financija pripasti HDZ-u BiH. O tome nema pregovora, iako se u dijelu javnosti stvara drugačija slika. HDZ BiH s koalicijskim partnerima iz HNS-a zahtijeva šest ministrarskih mjesta, što je minimum imajući u vidu da je ova koalicija apsolutni pobjednik izbora unutar hrvatskog biračkog tijela. Što se tiče Vijeća ministara, tu su pregovori faktički odavno zaključeni, ali nije realno očekivati imenovanje državne sve dok se ne riješe sve nepoznanice oko federalne Vlade. Pet mjeseci nakon izbora krajnje je vrijeme da se stavi točka na proces uspostave vlasti u BiH.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: