Hadžihafizbegović dobio nagradu za najboljeg glumca jugoistočne Evrope

Rental Travel

Bosanskohercegovačkom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću na filmskom festivalu SEE a Paris dodijeljen je Grand Prix za najboljeg glumca jugoistočne Evrope za 2013.

Reha Centar

Podsjećamo, Hadžihafizbegović je kao laureat proglašen u februaru, a nagrada mu je uručena sada, na završetku ovogodišnjeg izdanja Festivala.

Velika čast

– Ovo priznanje zaista je velika čast za mene i sretan sam što su kolege iz struke u Francuskoj prepoznale moj rad, kazao je naš popularni glumac, koji je jedan od najtraženijih u svojoj struci u cijeloj regiji. Sličnu nagradu, također za najboljeg glumca jugoistočne Evrope, Hadžihafizbegović osvojio je i prošle godine na festivalu u Cottbusu i Njemačkoj.

Festival SEE a Paris predstavlja kinematografije zemalja jugoistočne Evrope, a ove godine održan je od 27. do 30. aprila. U čast Hadžihafizbegoviću, upriličena je i projekcija filma “Falsifikator” Gorana Markovića, u kojem je on ostvario jednu od uloga. Nedavno je Hadžihafizbegović istakao da u Markovićevom filmu igra ulogu koja nije velika, ali da je njemu značajna, jer on uloge ne dijeli na velike i male nego na dobre i loše. Žiri francuskog festivala to je također znao prepoznati.

Ugledni žiri

Festivalski žiri činilo je 15 članova, od kojih je 12 direktora nacionalnih filmskih centara ili filmskih fondova. Članovi su bili: Yves Boisset, francuski redatelj i ugledni poznavatelj filmova iz jugoistočne Europe, zatim makedonski pisac Jordan Plevnes, utemeljitelj festivala, te Dragan Milinković Fimon – direktor festivala. Predsjednik žirija bio je Max Azoulay.

Festivalski program uključivao je dugometražne filmove, dokumentarne, animirane i kratke filmova iz svih 12 zemalja jugoistočne Europe. Nešto ranije, 2011, na istom festivalu nagrađen je i Adis Bakrač, za režiju filma “Ostavljeni”.

(oslobođenje)

Komentari

Komentara