Gradonačelnik Tuzle se susreo sa predsjednicom udruženja “Snaga žene”

Spread the love
Menprom

U petak, 01.11.2019. godine, gradonačelnik  Tuzle  Jasmin Imamović, sa saradnicima susreo se sa predsjednicom udruženja “Snaga žene”, dr. Brankom Antić-Štauber i njenim saradnicima.

Reha Centar

Udruženje “Snaga žene” osnovano je 1999. godine na inicijativu grupe žena i djeluje na području Tuzlanskog kantona, Istočne Bosne i Hercegovine, kao i u drugim krajevima BiH. “Snaga Žene” pruža psihološku, socijalnu, medicinsku, pedagošku i pravnu pomoć ženama, adolescenticama i djeci (izbjeglim, raseljenim, domicilnim licima i povratnicama) koji su pretrpjeli različita traumatska iskustva usljed ratnih i poslijeratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Neki od važnijih projekata udruženja su i rehabilitacija i oporavak žrtava torture, a poseban značaj pridaju radu sa mladim ljudima. Osnovni cilj je uključiti mlade u radno okupacione aktivnosti i u edukaciju na polju pozitivnih životnih stilova te primjeni hortikulturalnog terapijskog modela. Jedan od takvih projekata je i proizvodnja šest vrsta čajeva koji su proizvod radno okupacionog rada žrtava torture. Čajevi se proizvode na plantažama u Srebrenici, Brčkom, Varešu, Modriči, itd. Proizvod je ljekovito bilje organskog porijekla, ekološki proizvedeno, bez upotrebe bilo kakvih mašina. Mladi ljudi u Tuzli uključeni su u rad socijalne zadruge Zelena mreža, te rade na pakovanju i promociji ovog proizvoda.

U Gradskoj upravi Tuzle, na današnjem sastanku tema je bila podrška Gradske uprave nastavku ovih aktivnosti na području grada Tuzle.
U toku svog postojanja, “Snaga žene” je realizovala puno različitih projekata od kojih je korist imalo nekoliko hiljada korisnica. Neke od tih korisnica su sada uspješne poduzetnice, studentice, majke, uposlenice.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara