Gradonačelnik Tuzle se susreo sa delegacijom Općine Tuzla iz Istanbula

U utorak, 17.9.2019. godine, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima,  susreo se sa  ambasadorom Republike Turske u BiH, Nj. E. Haldunom Kocom i delegacijom  Općine Tuzla iz Istanbula.

˝Zahvalan sam vam za nesebičnu podršku koju dajete Bosni i Hercegovini. Za privilegovani izvoz bh. roba, naročito mesa u Tursku, a posebno za projekat autoputa Beograd-Sarajevo. Zahvalan sam  što ste nam pomogli da ostvarimo cilj da cesta ide preko Tuzle. Zahvaljujem se za ovaj divan dar, novo izdanje bosansko-turskog rječnika Muhammeda Hevaia Uskufija, Tuzlaka koji je živio i radio u Istanbulu, koji se vratio u Bosnu i Hercegovinu i napisao najstariji bosansko-turski rječnik štokavskog narječja u Evropi. Ovaj rječnik je simbol naše zajedničke saradnje i dugodošnjeg prijateljstva, a nama je veoma važan jer ima onih koji negiraju bosanski jezik˝, kazao je gradonačelnik Imamović.

Na prijemu  održanom u Gradskoj upravi Tuzle, povod sastanka je bio nastavak saradnje Općine Tuzla iz Istanbula  iz Turske i Grada Tuzle u BiH, koje su 2007. godine potpisale Sporazum o bratimljenju i saradnji, te predstavljanje  novog izdanja prvog, najstarijeg, bosansko-turskog rječnika Makbul-i-Arif, koji je 1631. godine sastavio Tuzlak Muhammed-i Hevai Uskufi, a čije je štampanje finansirala Općina Tuzla iz Istanbula.  Rječnik je odštampan  u tiražu od 3.000 primjeraka, a od tog broja 2.000 primjeraka je dodijeljeno Gradu Tuzli.

“Tuzla je jako značajna oblast u BiH i Tuzla je veliki potencijal, ovdje imamo ulaganja, značajne firme su tu, naši brednovi. U BiH imamo ulaganja u iznosu od sedam milijardi dolara. Imamo potpisan ugovor o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, a jedan od glavnih razloga svih ovih ulaganja i projekata je  mlada snaga. Želimo da ulaganjem u BiH otvorimo za mlade nova radna mjesta i spriječimo ‘odliv mozgova’ koji je veliki problem za BiH. Nadamo se da ćemo sa lokalnim upravama i vlastima u BiH uspjeti u tome˝, kazao je ambasador Republike Turske u BiH, Nj. E. Haldun Koc.

“Jako nam je drago što smo čuli od uvaženog gradonačelnika koliki je značaj, istorijska i civilizacijska vrijednost ovog rječnika. Uprkos onima koji uporno tvrde da ne postoji bosanski jezik, mi smo tu da pokažemo i dokažemo da postoji. Još više ćemo ojačati naše bratstvo između dvije Tuzle na kulturno-umjetničkom polju. Imamo 260.000 stanovnika u našoj Općini,  potencijala i mogućnosti da uradimo mnogo toga na našem bratstvu. Nadam se da ćemo nastaviti i dalje sa ovom našom jako uspješnom saradnjom ,a  realizacijom ovog projekta omogućiti jačanje bratskog odnosa između dvije Tuzle˝, istakao je načelnik Općine Tuzla iz Istanbula Sadi Yazici.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, delegacija iz Turske u pratnji gradonačelnika Imamovića, obišla je kompleks Panonskih jezera u Tuzli, užu jezgru grada te posjetila Osnovnu školu Mejdan, u kojoj je nakon prigodnog programa koji su pripremili nastavnici i učenici, potpisan Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja. Protokol su potpisali gradonačelnici dvije Tuzle, direktor Ureda za obrazovanje iz Istanbula i predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara