Gradonačelnik Imamović: Četvrti april ostaje kao značajan datum ne samo historijske, nego i spomeničke kulture

Povodom obilježavanja 4. aprila 1992. godine, datuma od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, jučer je u organizaciji Gradske uprave upriličena ceremonija polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a nakon toga i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle, koja je održana u Narodnom pozorištu. Predstavnici Grada Tuzle, velikog broja organizacija, te brojnih građana, odali su počast i položili vijence na spomenik Josipu Brozu Titu i herojima NOR-a, na spomenike Partizanskim brigadama i Zlatnim ljiljanima, te na spomenike poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. i na groblje civilnih žrtava rata 1992.-1995. Nakon polaganja vijenaca i cvijeća na Slanoj Banji, delegacija Grada Tuzle i druge zvanice, postavili su vijenac na Spomen ploču na zgradu bivšeg Radničkog univerziteta (sadašnja dvorana Kaleidoskop), u kojoj je održana istorijska sjednica Skupštine opštine Tuzla, 4.4.1992. godine.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Mirel Mišković, a gradonačelnik Jasmin Imamović održao je prigodni govor, ističući značaj odluka jednoglasno donesenih na sjednici Skupštine opštine Tuzla 4.4.1992. godine.

Prema riječima gradonačelnika: “Četvrti april ostaje kao značajan datum ne samo historijske, nego i spomeničke kulture. Naime, odbornici Skupštine opštine Tuzla tada su jednoglasno odlučili da ovdje neće biti podjela. Osam različitih nacija i osam različitih političkih stranaka, odnosno partija je tada bilo u Skupštini, a odluke su donesene  jednoglasno. To je bio trijumf jedinstva različitosti, jedinstva Skupštine opštine Tuzla. Stotinu odbornika je tada bilo koji su se pretvorili u odbrambeno jedinstvo grada. Bila je potvrđena prijašnja filozofija življenja u Tuzli i nastavak našeg zajedničkog života.

Pokazali smo da kada smo zajedno, jači smo od u to doba četvrte vojne sile u Evropi˝, istakao  je Imamović, uputivši čestitku i riječi zahvale svim učesnicima u donošenju istorijskih odluka, tadašnjem predsjedniku Skupštine opštine, Selimu Bešlagiću, predlagaču većine odluka, Meši Bajriću, odbornicima, svim učesnicima u odbrani  i svim građanima i građankama Tuzle ‘’Dragi i poštovani gosti, dragi prijatelji ja vam čestitam jedan od zvjezdanih trenutaka istorije Bosne i Hercegovine i Tuzle, čestitam vam 4. april/travanj 1992. godine.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla prisustvovao je bivši predsjednik Republike Hrvatske, počasni građanin Tuzle i doktor nauka Univerziteta u Tuzli Stjepan Mesić.

˝Meni je drago da sam danas ovdje sa vama. Tuzla je uvijek bila ispred mnogih. Uvijek je znala prepoznati pravu stvar. Prepoznati šta je dobro, a šta je zlo. Tako su se Tuzlaci i vladali. Ja vam čestitam na svemu onome što ste do sada učinili. I danas postoje snage koje se vraćaju na politiku koja je davno poražena. Međutim, politika promjene granica jednostavno ne može proći. Arhitektura našeg prostora je definitivno zacrtana. Vrijeme promjena granica je prošlo. Vrijeme pljačke i privatizacije je prošlo. Mi se moramo okrenuti današnjim problemima, popravljati ono što je učinjeno krivo i okrenuti se budućnosti˝, naglasio je Mesić.

Na današnji dan 4. aprila 1992., tadašnja Skupština opštine Tuzla je na svojoj trećoj hitnoj sjednici donijela Odluku o pružanju organiziranog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, odnosno odluku da se na zakonit način od agresije brani Tuzla i država. Tog dana odbornici SO Tuzla su bili odlučni da sačuvaju i odbrane svoj grad i svoju domovinu i sve ono što je u Tuzli kvalitet života, čuvajući i njegujući bogatstvo različitosti. Odbornici su tom prilikom pokazali zrelost i svu odgovornost za istorijski trenutak u kome se nalaze. Odluka je donesena u teška vremena u ozračju rata na prostorima bivše Jugoslavije.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara