Grad Tuzla sa 120.000 maraka pomaže GPBiH u jačanju kapaciteta

Menprom

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić u utorak je u radni posjet primio gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u povodu prezentacije vozila i opreme koju je GPBiH kupila s ciljem zaštite državne granice, a nakon što je Grad Tuzla ovoj policijskoj agenciji donirao 120.000 maraka u rujnu prošle godine.

Rental Travel

Direktor Galić kazao je kako će se navedena vozila i specijalistička oprema za nadzor granice koristiti u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta i suzbijanju ilegalnih migracija, priopćeno je iz GPBiH.

“Ovom prilikom zahvalio bih se Gradu Tuzla i gradonačelniku Imamoviću na nesebičnoj podršci. Ova sredstva namjenski su utrošena za jačanje kapaciteta GPBiH. Pripadnici Granične policije suočeni su s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, naročito za vrijeme migrantske krize i iznimno je važan svaki vid donacije koji nam pomaže na učinkovitijoj zaštiti državne granice”, istaknuo je Galić.

Gradonačelnik Imamović kazao je kako je potrebno da Granična policija BiH bude snažnija i opremljenija.

“GPBiH uskraćena je za sredstva što joj onemogućava da ima dovoljan broj obučenih pripadnika i adekvatnu opremu, približnu opremi graničnih policija u Europi. Ako nije moguće da se iz državnog proračuna osigura više sredstava, moguće je potrebna sredstva nadomjestiti iz entitetskih, županijskih, gradskih i općinskih proračuna. Naša inicijativa je da spomenuti niži nivoi vlasti donesu odluke da iz svojih proračuna izdvoje samo 0,2 posto i naša država će imati dovoljno brojnu, obučenu i opremljenu GPBiH”, kazao je Imamović.

Dodao je kako je Tuzla prošle godine iz svog proračuna izdvojila 0,2 posto sredstava da bi dokazali iskrenost navedene inicijative.

“Grad Tuzla prošle godine izdvojio je 120.000 maraka kao grant za jačanje i opremanje GPBiH. O utrošku sredstava smo dobili detaljan izvještaj od strane GPBiH i ja im zahvaljujem na profesionalizmu i efikasnosti”, istaknuo je Imamović.

Galić i Imamović razgovarali su i o stanju na državnoj granici i mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, a u znak zahvalnosti za financijsku podršku, direktor Galić je uručio zahvalnicu gradonačelniku Imamoviću, stoji u priopćenju.

Fena

Komentari

Komentara