Grad Tuzla nastavlja podržavati obilježavanje godišnjica genocida nad Bošnjacima – 11.juli 1995 godine

Menprom

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić, održali su sastanak sa predsjednikom i sekretarom Organizacionog odbora za obilježavanje 11. Jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, Hamdijom Fejzićem i Nerminom Alivukovićem.

Reha Centar

Predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine na sastanku su prezentovali aktivnosti na pripremama za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, te kazali kako im je veoma značajna kontinuirana podrška Grada Tuzle, kako u novčanim tako i u drugim vidovima podrške, koju dobijaju već dugi niz godina. Također, izražavajući zadovoljstvo prijemom, predsjednik Fejzić izrazio je zahvalnost gradonačelniku i Gradu Tuzli na dosadašnjoj  podršci i pomoći u obilježavanju genocida, ali i drugih načina pomoći, prije svega, u cilju podržavanja održivog povratka u Srebrenicu.

Gradonačelnik Lugavić je tokom sastanka poručio predstavnicima Organizacionog odbora da će Grad Tuzla i dalje pružati  punu podršku, te naglasio kako “ne samo da želimo podržati, već treba da imamo svojevrsnu obavezu obilježavanja ove manifestacije kako istina o genocidu u Srebrenici ne bi otišla u zaborav. Potrebno je institucionalno obilježavanje, kako bi svi znali šta se dogodilo u Srebrenici, kako bi promovisali, isticali istinu o onome što se dogodilo. To bi trebalo da bude obaveza svih nas odgovornih građanki i građana Tuzle i Bosne i Hercegovine. Također, Grad Tuzla dugi niz godina podržava rad Memorijalnog centra u Potočarima, jer je to veoma značajan projekat, i treba da bude glas istine, glas žrtava Srebrenice i glas svih naroda i narodnosti koji su bili ugnjetavani u proteklom ratu.”

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić, istakla je da se nastavlja podrška u finansiranju rada Memorijalnog centra u Potočarima, te da je također Budžetom Grada Tuzle planirana sredstva za podršku obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima, kao i Marša mira od Nezuka do Srebrenice.

Sastanku su prisustvovali rukovoditeljica Stručne službe za poslove gradonačelnika, Svjetlana Kakeš i sekretar, Almir Šuta.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara