Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava ‘Gospođica Julija’

Menprom

Ovogodišnji međunarodni pozorišni festival Teatra kabare Tuzla – TKT Fest pod sloganom “KO VIDi 19i?” večeras počinje predstavom ‘’Gospođica Julija’’ u režiji Aide Bukvić. 

Reha Centar

Festival će otvoriti švedska ambasadorica u BiH Johanna Strömquist, a cjelodnevni program odvija se u partnerstvu s Amabasadom Švedske u BiH.

U teatru će biti održana promocija drame “Gospođica Julija” s početkom u 17 sati gdje su promotori Srđan Vukadinović, Marica Petrović, Damir Altumbabić i Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Muzički intermeco u okviru promocije realizirat će se u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Čestmir Mirko Dušek, gdje će se publici predstaviti mladi talentirani učenici u klasi profesora Elvisa Sivčevića.

Drama ‘’Gospođica Julija’’ je napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine. Poznata je kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću. Radnja komada se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja.

Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog Narodnog kazališta u Osijeku. Uloge tumače Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Bernarda Blašković, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla. 

Komentari

Komentara