Fahrudin Hasanović: Katili su mi ubili tri brata i četrdeset članova familije, presuda Karadžiću nada za mir budućih generacija

Brojni su komentari i izjave nakon što je izrečena presuda Radovanu Karadžiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je  KRIV za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Konačna je ovo i pravosnažna presuda Haaškog tribunala koja je zločincu izrečena sedam godina nakon početka suđenja.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović kazao je kako je pravda za žrtve tek djelimično zadovoljena jer ubijene niko ne može vratiti ali kako je presuda zločincu Radovanu Karadžiću dokaz da pravde ima i da ova presuda može biti pouka budućim generacijama da zločinci poput Karadžića obično završe na smetljištu historije i u zatvorima.

-Ubili su mi tri brata, ostao sam  bez četrdeset članova svoje familije i sve to u vrijeme srebreničkog genocida za koji je Radovan Karadžić proglašen krivim. Danas, nakon što je i konačno stavljena tačka na slučaj Karadžić, želim samo jedno a to je da se zločini i zločinac poput Radovana Karadžića više nikada ne dogode ni jednom narodu, ni jednoj naciji, ni jednom živom biću na planeti. Danas sam na čelu Saveza RVI TK i zastupam interese blizu osam hiljada unesrećenih ljudi i na desetine hiljada  članova njihovih porodica koji su ostali bez dijelova svoga tijela i zdravlja jer su se suprostavili zlu u liku i djelu Radovana Karadžića i njemu sličnih i vjerujte da i oni misle isto kao i ja na ljepše, bolje i sretnije sutra- kazao je Hasanović.

Optužnica je Karadžića, koji je optužen za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, teretila po ukupno jedanaest tačaka – dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH, za što je u prvostepenom postupku 24. marta 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara