Dvodnevna edukacija za tužioce i stručne saradnike u organizaciji UG ˝Vive Žene˝ Tuzla

Menprom

Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i vlada Švicarske i Norveške započelo je realizaciju projekta pod nazivom “Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za individualne potrebe oštećenih/svjedoka”, koji ima za cilj poboljšanje statusa oštećenog/svjedoka, uključujući uživanje zakonom zagarantovanih prava i olakšano učestvovanje u svim radnjama tužilaštva bez diskriminacije.

Menprom

Kao jedna od aktivnosti gore navedenog projekta je obuka/trening pod nazivom: “Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka”, koja ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima za pristup u radu sa specifičnim kategorijama svjedoka.

Voditeljice edukacije su iskusne edukatorice/psihoterapeutkinje UG “Vive Žene” Aida Mustačević Cipurković i Amra Muradbegović, te Marija Pavlović, psiholog iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Prvi u nizu od ukupno tri modula edukacije započeo je danas u Hotelu “Kardial” u Tesliću, a namijenjen je tužiocima i stručnim saradnicima za podršku svjedocima.

Tema koju će učesnici obrađivati na dvodnevnoj edukuaciji je “Psihosocijalne potrebe i specifične karakteristike svjedoka/žrtava.”

– Želimo da dodatno osposobimo tužioce i saradnike za pristup u radu sa specifičnim kategorijama svjedoka. Planirano je da trening bude organizovan u tri jednodnevna modula, kazala je Amra Muradbegović iz Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla.

Advija Haldo-Balta iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kaže da je ovaj projekat od velike važnosti kako za tužioce tako i za psihologe koji su zaposleni u tužilaštvima.

Šta su još o ovoj edukaciji kazale naše sagovornice pogledajte u video prilogu.

Drugi i treći modul edukacije će biti realizirani u toku mjeseca marta i aprila 2018. godine.

S.P. / aktuelno.ba

Komentari

Komentara