Dječiji Kolegij gradonačelnika Tuzle u povodu obilježavanja Svjetskog dana djeteta

Spread the love
Rental Travel

U povodu obilježavanja Svjetskog dana djeteta, a u okviru kampanje UNICEF-a pod nazivom „Djeca preuzimaju”, danas je u Gradskoj upravi Tuzla održan Dječiji kolegij gradonačelnika. Gradonačelnik Jasmin Imamović i njegovi saradnici prepustili su djeci svoje uloge i prisustvovali Dječijem kolegiju, kako bi dali podršku i ohrabrenje djeci u ostvarivanju njihovih prava. Tema kolegija bila je unapređenje kvaliteta života djece na području grada.

Reha Centar

 

“Lijepo je ugostiti djecu, a lijepo je i saslušati djecu, da čujemo koji su njihovi problemi, bez starijih, kao posrednika. Zato je ovaj projekat i ovaj susret koristan, i smatram da ne moramo čekati Svjetski dan djeteta da bi se sretali. Dijete bolje zna šta mu predstavlja problem, nego odrasli. Ono što moji saradnici i ja nastojimo, jeste to da prema svoj djeci imamo odnos kao prema rođenoj djeci. To je moja misija i treba čuti djecu šta im smeta, šta im je problem i nastojati udovoljiti željama djece. Ljudi su najvažniji faktor razvoja, a unutar ljudi, najvažnija su djeca.

Organizacija Osmjeh za osmjeh, koja je naš partner, imala je ovu divnu ideju koja se nama dopala. Mi smo ranije imali zakazan radni sastanak, ali smo ga pomjerili, da bi nam se ovo desilo. Čuli smo u izvještaju Dječijeg kolegija da su zadovoljni brojem igrališta u gradu, ali smo i čuli od mog kolege, gradonačelnika, da ima problema, da treba bolje čistiti igrališta i da su često izloženi svojevrsnom vršnjačkom nasilju na igralištima, kada stariji ne dozvoljavaju malima da se igraju. To je nešto novo na što moramo obratiti pažnju. Ja bih rekao, povećana pažnja, ne samo na fizičko održavanje igrališta, nego na održavanje igrališta u pogledu sadržaja i omogućavanja da djeca ta igrališta koriste, a ne da tamo vlada zakon jačega. Obratiti pažnju i na takav način održavanja igrališta. Dakle, današnji događaj je bio od velike koristi i nama, koji smo primili i saslušali poruke djece”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Cilj ove aktivnosti je da se više pažnje posveti poštivanju UN Konvencije o dječijim pravima, koja je usvojena prije 28 godina i koja predstavlja zakonski okvir za unapređenje kvalitete života djece na čitavoj planeti.

aktuelno.ba / Gradska uprava

Komentari

Komentara