Dječiji glas u vremenu pandemije COVID-19: Ajlin (15) obratila se visokim zvaničnicima u EU

Petnaestogodišnja Ajlin Žepčan, mlada liderka iz Goražda, se u ime djece učesnika istraživčkog projekta Dječiji glas u vremenu pandemije COVID-19, koji je tokom trajanja pandemije proveo World Vision International, putem video-konferencije obratila visokim zvaničnicima iz EU i ekspertima za prava djeteta iz svijeta i BiH. “Drago mi je da postoje ljudi koje zanima mišljenje djece.

“Moj život se potpuno promijenio u samo dvije sedmice. Škole su zatvorene i nedostaju mi prijatelji, ali i šetnje, trčanje i odlasci u prirodu. Ova situacija utiče na naše psihičko i fizičko stanje i trebat će nam vremena da se oporavimo. Ipak, ostanak kući je naša odgovornost i jedini način na koji možemo pomoći zaustavljanju širenja pandemije”, rekla je Ajlin Žepčan u svom obraćanju.

Njeno obraćanje ishod je učešća u istraživačkom projektu koji je tokom trajanja pandemije pokrenuo World Vision International kako bi prikupio razmišljanja djece i mladih o epidemiji COVID-19. Rezultat projekta je izvještaj Dječiji glas u vremenu COVID-19: Nastavak dječijeg aktivizma u svjetlu suočavanja sa vlastitim izazovima koji kroz odgovore djece bilježi da, bez obzira gdje se nalaze, 91 posto ispitanika se teško nose sa svojim negativnim emocijama i zabrinjavajućim osjećajima, uključujući anksioznost, bijes i zabrinutost zbog nesigurnosti koliko dugo će trajati kriza i izolacija.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara