Dizanje tenzija u društvu, za sada, ima jedino za posljedicu veće redove pred ambasadama

Transturist Tuzla

Centri civilnih inicijativa (CCI) apeluju na više saradnje između različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, institucija entiteta i svih subjekata na političkoj sceni, kako bi se izbjegle eventualne pogrešne interpretacije nekih mjera koje se preduzimaju te stalno dizanje tenzija u društvu i spirale reakcija i kontramjera, s mogućim ozbiljnim posljedicama.

Menprom

-S više međusobnog razumijevanja, otvorenosti, tolerancije i poštovanja, u sferi političkog života, te, naravno, uz poštovanje pravne države, ljudskih prava i građanskih sloboda (što je imperativ), život građana bi, u ovoj zemlji, bio mnogo ugodniji., a redovi, pred ambasadama, onih koji se spremaju za odlazak, mnogo manji – saopćeno je iz CCI-a.

Postizborni period u RS, kako su naveli, obilježili su, s jedne strane, efikasnost u konstituisanju vlasti, a s druge strane, građanski protesti i potpuno neprimjerena reakcija vlasti na njih.

-Nastavljen je i trend postizborne prevare, odnosno ignorisanja volje građana – glasača na izborima, od dijela njihovih izabranih predstavnika. Demokratska nezrelost, neprincipijelnost političkih subjekata, konformizam, koncentrisanje na uskostranačke i lične interese aktera na političkoj sceni, umjesto na interese građana, a korupcija, nejaka kritička javnost,… ponovo su, u neposrednom postizbornom periodu u RS doveli do promjena stranačke pripadnosti nekih poslanika Narodne skupštine, pa i promjene orijentacije čitavih stranaka (njihovim prelaskom iz opozicije u okrilje vlasti) – tvrde iz ove nevladine organizacije.

U izvještaju o monitoringu rada Narodne skupštine RS-a za prvi kvartal ove godine navode da je to jedina institucija zakonodavne vlasti u BiH koja je konstituisanje završila prije istekla prošle godine. Dodaju da je u posmatranom periodu parlament održao dvije redovne sjednice, na kojema su razmotrene 43 različite mjere.

Intenzitet rada identičan je intenzitetu na početku prve postizborne godine prethodnog saziva, a produktivnost je nešto manja (za 21 posto), saopćili su iz CCI-a.

aktuelno.ba/federalna.ba

Komentari

Komentara