Devet osumnjičenih osoba iz Kladnja predato u nadležnost Tužilaštva TK

Menprom

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je nakon kriminalističke obrade dostavio  Tužilaštvu TK   izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predao u nadležnost  9 osoba iz Kladnja  koje su osumnjičene za više  krivičnih djela (teške krađe, krađe, šumske krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivotvorenje isprave)  koja su počinili u peiodu 2020. i 2021. godine na području Kladnja i drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Reha Centar

Dio  osumnjičenih se tereti  za 17 teških krađa i krađa  u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja  za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili  obavljali krađe na  objektima u državnom vlasništvu i otuđivali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove , muzičku opremu i druge vrijedne stvari.

 Također, šest  osoba je osumnjičeno da su počinili dvije veće šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini u iznosu većem od 70.000 KM.

 Pet osumnjičenih se tereti da su u tokom 2020. i  2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu amfetamin (speed) na području Kladnja, Tuzle i Olova.

 Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva i MUP-a TK, provedene u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, po naredbi Općinskog suda Živinice  su jučer obavljeni pretresi na većem broju lokacija na području TK i istovremeno ZE-DO Kantona. MUP TK je lišio slobode 12 osumnjičenih, te su nakon kriminalističke obrade tri osobe puštene da se brane sa slobode.

 Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, određena količina opojne droge, kao i oružje, municija, novac i drugi predmeti. U narednom periodu će se obaviti potrebna vještačenja.

 Protiv osumnjičenih  je otvorena istraga i danas će biti ispitani u Tužilaštvu. Nakon ispitivanja postupajući tužioci će nadležnom sudu  staviti prijedlog za određivanje mjere pritvora za  osumnjičene.

 Istraga će u narednom periodu vjerovatno za određene osobe biti proširena i na druge radnje izvršenja krivičnih djela.

 Više informacija ćemo biti u mogućnosti prezentirati nakon ispitivanja osumnjičenih i stavljanja prijedloga za određivanje pritvora, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Komentari

Komentara