Dani austrijske kulture: Tuzlanska publika uživala u raznovrsnom programu

Izložbom  „YOVA4 – Young Viennese Architects and Landscape Architects / Mladi bečki arhitekti i pejzažni arhitekti” sinoć, 27.juna, 2018.godine, u 19:00 sati, svečano je otvorena manifestacija „Dani austrijske kulture u Tuzli, u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

Ovom manifestacijom austrijska ambasada u BiH nastavlja svoju djelatnost, kada je u pitanju kulturna razmjena i predstavljanje savremene austrijske umjetnosti u BiH. Projekat je realiziran u saradnji sa Gradom Tuzla, JU Centar za kulturu Tuzla i Kućom plamena mira, a tuzlanska publika ima priliku uživati u raznovrsnom kulturnom programu.

Izložba, kojom je otvorena manifestacija, je organizovana na inicijativu Grada Beča za promociju mladih bečkih arhitekata, koja je pokrenuta 2005.godine i YOVA4 je njeno četvrto izdanje. U okviru izložbe su, između ostalog predstavljene inovativne poslovne zgrade, futurističke lijeničke ordinacije, mostovi koji spajaju nacije i mnoge druge arhitektonske kreacije. Izložba YOVA4 demonstrira da su očuvanje gradskog kulturnog naslijeđa i mlada, kritička i vitalna scena pejzažne arhitekture, dvije strane jedne kovanice ili lice i naličje jedne urbane sredine.

Izložbu YOVA 4 je otvorio ambasador Republike Austrije u BiH, gospodin Martin Pammer, a pristunima se obratio i gradonačelnik Grada Tuzla, gospodin Jasmin Imamović, izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost građana Tuzle na prilici da se upoznamo sa savremenim trendovima austrijske arhitekture, kao i drugih umjetnosti, zastupljenih na Danima austrijske kulture.

Nakon  izložbe, iste večeri, u 20:00 sati, u Kući plamena mira održan je koncert austrijskog jazz kvarteta Woody Black 4. „Woody Black 4“  je jazz kvartet kojeg čine četiri klarinetista: Oscar Antoli (klarinet /bas klarinet), Stephan Dickbauer (klarinet), Daniel Moser (bas klarinet) i Leonhard Skorupa (bas klarinet) i upravo se nalaze na evropskoj turneji.

„Dani austrijske kulture u BiH“, nastavljaju se  28.06. i 29.06.2018.godine., u 20:00 sati, na Kamernoj sceni Doma mladih, kada će biti prikazani austrijski igrani filmovi „Leti leti bubamaro“ režiserke Mirjam Unger iz 2016.godine i „Najbolji od svih svjetova“, režisera Adriana Goigingera iz 2017.godine.

aktuelno.ba / Gradska uprava

Komentari

Komentara