Dan ljudskih prava obilježava se u više gradova u Bosni i Hercegovini

Spread the love
Rental Travel

U.G.  „Vive Žene“ Tuzla, U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka, bogatim programom u više gradova Bosne i Hercegovine obilježit će 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Reha Centar

Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu svojih redovnih aktivnosti i projekta koji provode uz finansijsku podršku Evropske unije „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“, a sa ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima sa kojim se sočavaju svjedoci u BiH.

Tako će 10. decembra, a u povodu Dana ljudskih prava na BHRT-u sa početkom u 18:00 sati biti emitovana emisija Svjedok-žrtva zaborava? Tema emisije je važnost psihosocijalne podrške svjedocima prije, u toku i nakon svjedočenja. Gošće pomenute emisije su svjedokinja Alisa Muratčauš koordinatorica Sekcije žena logorašica Kantona Sarajevo, geštalt psihoterapeutkinja Teufika Ibrahimefendic iz U.G. „Vive Žene“ Tuzla, socijalna pedagoginja Lejla Heremić iz U.G. „Medica“ Zenica i psihologinja Amela Bašić Tomić iz Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka. O svojim iskustvima sa svjedočenja u emisiji govore i Anđelko Kvesić predsjednik  Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u BiH i Dragiša Andrića predsjednik regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada.

ljudska-prava-deklaracija-latinica_600x600

 „Vive Žene“ Tuzla obilježavanje Dana ljudskih prava počele su uličnim akcijama i podjelom promotivno-edukativnog materijala sa ciljem informisanja javnosti o važnosti podrške žrtvama/svjedocima. Akcije su organizovane u Tuzli i Živnicama. U saradnji sa udruženjima žrtava na ovu temu bit će organizovane slične akcije kao i okrugli stolovi.  Kao jedna od aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma bit će održana i primopredaja revidiranog protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Tuzlanskog kantona. U hotelu Senad od Bosne u Lukavcu, 17. i 18. decembra planirana je dvodnevna radionica za medije sa područja Tuzlanskog kantona na temu: „Zaštita od profesionalnog sagorijevanja“.

 „Medica“ Zenica će Međunarodni dan ljudskih prava obilježiti centralnom manifestacijom u TC „Džananović“ u Zenici 9. decembra sa početkom u 13:30 sati kada će biti organizovan bogat edukativno zabavni program za djecu. Isti dan „Medica“ će u partnerstvu sa institucionalnim mrežama Zeničko-dobojskog kantona; Srednjobosanskog; Unsko-sanskog; Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, organizovati ulične akcije u gradovima: Novi Travnik, Bihać, Mostar, Goražde, Livno i Bosansko Grahovo.

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ i Fondacija „Udružene žene“  Dan ljudskih prava u Banja Luci obilježit će 9. decembra kada je za 11:00 sati planirana ulična akcija, snimanje mannequin challenge-a u Domu omladine sa volonterima na temu: Akcija za Međunarodni dan ljudskih prava. Riječ je o zanimljivom videu za društvene mreže kada se osobe zamrzu u akciji kao lutke. U 18:00 sati u GP „Jazavac“ za socijalno ugroženu djecu bit će prikazana predstava Nevid teatra ,,Pustolovine Boleta Komete”. Predstava je rađena u koprodukciji ova dva teatra.

U saradnji sa institucionalnim mrežama za podršku svjedocima/žrtvama, 10. decembra bit će održane ulične akcije u Bijeljini, Višegradu, Modriči i Trebinju.

Pozivamo sve građane i građanke da svojim prisustvom na događajima daju podršku obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara