Carstvo između Istoka i Zapada, tokom svog 600-godišnjeg postojanja

Menprom

, Devlet-i Aliye-i Osmaniye, što znači “Osmanlijska uzvišena država”; na modernom turskom: Osmanlı Devleti, “Osmanlijska država,” iliOsmanlı Imparatorluğu, “Osmanlijsko carstvo”), bilo je imperijalna snaga, smještena na obodu Sredozemnog mora, trajući od 1288. do 1922. Na vrhuncu moći, tokom 16. vijeka, ovo carstvo je obuhvaćalo Anadoliju, Bliski Istok, dijelove Sjeverne Afrike, dobar dio jugositočne Evrope, i na sjever sve do Kavkaza. Carstvo je obuhvaćalo oblast od oko 22.9 miliona km2, mada je dobar dio ovog bio pod indirektnom kontrolom centralne vlade. Carstvo je bilo smješteno napola između Istoka i Zapada, tako da je tokom svog 600-godišnjeg postojanja bilo u međusobnom odnosu sa Istokom i saZapadom.

Reha Centar

Pleme Ouz Turaka je u zapadnojAnadoliji osnovalo ovo carstvo, kojim je vladala osmanlijska (na turskom,Osmanlı) loza, koja je potekla od Oghuz Turaka. Carstvo je osnovaoOsman I (na arapskom ʿUthmān, عُثمَان , što je u zapadno-evropskim jezicima prilagođeno / iskvareno u ime “Ottoman,” pa otuda i ime castva -Osmanlijsko ili “Otomansko” carstvo).1453, nakon što su Osmanlije osvojile Carigrad (Konstantinopolj) (danas moderniİstanbul), kao posljednji ostatak Bizantijskog carstva, ovaj grad je postao treća osmanlijska prijestonica. U 16. i 17. vijeku, Osmanlijsko carstvo je postalo jedna od svjetskih najmoćnijih političkiha sila, od čijeg su se napredovanja uzduž Balkanskog poluostrva i južnim obodom Poljsko-litvanskog kraljevstva evropske zemlje osjećale ugroženim.

Na svom vrhuncu, Carstvo je uključivalo mnoga važna mjesta klasične starine, među kojima su Homerov Olimp, Zeusova Evropa, Ijin Bosfor, Dijanin hram u Efesu,sarkofag Aleksandra Velikog, Rajski vrtovi, Nojeva (Nuhova) Gora Ararat, Avramova(Ibrahimova) oaza i izvori, Nil, Besjeda na gori, brijeg Golgota.

Propast Osmanlijskog carstva je posljedica Prvog svjetskog rata, tokom kojeg su savezničke sile, uključujući i Arape, konačno porazile osmanlijske snage na Bliskom Istoku. Na kraju rata osmanlijska vlada se potpuno raspala, dok su carstvo međusobno podijelile pobjedničke snage. Predstojeće dvije godine su okončane proglašvanjem novih država. Jedna od novih država bila je Republika Turska. Članovi osmanske dinastije su protjerani iz Anadolije, gdje su njihovi preci nekad sagradili jedno od najvećih carstava svijeta. 1999, turska skupština [parlament] je povratila državljanstvo članovima Osmanlijske porodice, nakon 76 godina.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Osmanlijsko_carstvo

aktuelno.ba

Komentari

Komentara