BKC Tuzla: 2016 jedna od najuspješnijih godina s 80.000 posjetilaca

Spread the love
Menprom

Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona je tokom 2016. godine realizovano 377 događaja, koje je posjetilo više od 80.000 posjetilaca. To predstavlja jednu od najuspješnijih godina ove najposjećenije kulturne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni.

Reha Centar

U odnosu na 2015. godinu, broj događaja u 2016. godini je veći za 86 događaja/manifestacija, čime su realizovani planovi rukovodstva i uposlenika BKC-a da građanima ponude još kvalitetnije muzičke, zabavne, kulturne i druge sadržaje.

Tokom protekle godine organizovano je ukupno 20 izložbi, 40 koncerata, 5 festivala, 49 predstava, 11 projekcija filma, 31 scenski događaj, 33 promocije knjiga i 188 kongresnih aktivnosti. Kada su u pitanju koncerti, u BKC-u su, između ostalih, nastupili Crvena jabuka, Božo Vrećo, Damir Imamović, Goran Karan, Jelena Tomašević, Amira Medunjanin, Divanhana, Valentino, Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet iz Maribora, a za nekoliko dana, uspješna godina će biti okončana koncertom grupe Hari Mata Hari…Publika je u BKC-u mogla pogledati predstave „Sjajni momci“, „Dame biraju“, „Đurologija“, „Hipertenzija“, dječije predstave, a organizovane su kvalitetne izložbe slika, te promocije knjiga i monografija.

-Posebno izdvajamo dva projekta koja su rađena u vlastitoj produkciji BKC-a i na koje smo u ovoj ustanovi posebno ponosni. Radi se o predstavi “Srebrena krv”, koja govori o genocidu u Srebrenici, i koja je do sada izvedena 18 puta u Potočarima, Tuzli, Bihaću, Tešnju, Banovićima, Kalesiji, Janji i Teočaku. Ova predstava je, kada su u pitanju predstave rađene u produkciji BKC-a, do sada najviše puta izvođena. Drugi projekat je zbirka “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, sa notnim zapisom i melodijom, koja predstavlja kapitalno i jedinstveno djelo u ovoj oblasti, koje do sada nije rađeno u našoj zemlji, istakao je direktor BKC TK Edis Bajić.

Broj i raznovrstnost događaja u 2016. godini potvrđuju opredijeljnost BKC-a da svim građanima Tuzlanskog kantona ponudi kvalitetan program, ali i da uspješno sarađuje sa svim akterima kulturnog, društvenog i političkog života u ovoj regiji.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara