Beč – Uspješna operacija robotom na autopilotu

Rental Travel

Na Univerzitetskoj klinici za otorinolaringologiju u Beču izvedena je jedna od prvih operacija u svijetu sa novom robotskom tehnologijom. Uređaj je u toku kohlearne implantacije potpuno automatski i minimalno invazivno omogućio precizni pristup unutrašnjem uhu.

Menprom

Robotska hirurgija je već nekoliko godina sastavni dio hirurgije. Roboti se koriste kao produžena ruka hirurga i prenose njihove pokrete na najmanjem mogućem prostoru. Nova tehnologija sa kojom je izvedena operacija u Beču radi bez manuelnog upravljanja od strane hirurga već potpuno automatski uz pomoć preciznog navigacionog sistema.

– Nova tehnologija se može uporediti sa autopilotom u avionu. Kao autopilot i robot radi pomoću preciznog navigacionog sistema, koji sadrži sve neophodne informacije o unutrašnjem uhu u koji se ugrađuje implantat. Robot se pokreće i radi samostalno, bez upravljanja –  objašnjava dr. Wolfgang Gstöttner sa Klinike za otorinolaringologiju.

Međutim, sistem naravno ne funkcioniše kompletno bez uplitanja ljudskog faktora. Prije operacije se pravi trodimenzionalni model unutrašnjeg uha na osnovu kompjuterske tomografije. Ukoliko se izračuna da robot ima neometan pristup uhu, da ne pogađa arterije ili nerve, operacija je moguća. Hirurg samo mora napraviti rez iza uha i postaviti implantat.

Robot postepeno buši, a između pojedinačnih postupaka se vrši kontrola. Ukoliko neke od vrijednosti nisu povoljne za pacijenta, robot automatski prekida operaciju koju potom nastavlja hirurg. Tehnologiju robota “Hearo” razvila je švicarska kompanija za medicinsku tehnologiju Cascionation zajedno sa kompanijom za medicinsku tehnologiju iz Insbruka MED-EL, saopćeno je iz Eurocomm PR-a.

Komentari

Komentara