Amica Educa implementira novi projekat: „Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju“

Menprom

Udruženje “Prijateljice obrazovanja Amica Educa“ iz Tuzle je počelo sa implementacijom projekta „Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju“.

Reha Centar

Projektom se planira doprinijeti prevenciji rodno zasnovanog nasilja kroz informisanje, edukaciju i komunikaciju baziranu na društvenim vrijednostima koje podržavaju jednaka prava i poštovanje prema svim članovima zajednice, bez obzira na njihov spol.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa O.Š. Kiseljak narednih 10 mjeseci, i njime će biti obuhvaćeno 250 školske djece od 1. do 9. razreda, te 6 mladih volontera, koji će biti posebno educirani za rad sa djecom na ovu temu. Trening volontera, lutkarska predstava, psiho-edukativne radionice, sportski dan i izložba dječijih radova na ovu temu su samo neke od aktivnosti koje će učiniti temu projekta bližom djeci.

Pored educiranja o rodu, spolu i rodnoj ravnopravnosti, plan je otvoriti dijalog između dječaka i djevojčica o tradicionalnim normama i očekivanjima društva u kojem žive, te kako ustvari te norme doprinose rodno zasnovanom nasilju i koje su mogućnosti za promjene. Projekat je podržan od strane „In Fondacije“ – fondacije za unaprijeđenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara