Ambasadorice Republike Francuske u Bosni i Hercegovini posjetila Grad Tuzlu

Menprom

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, upriličili su jučer, 5.10.2021. godine, prijem za Ambasadoricu Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gđu. Christine Toudic i saradnike.

Rental Travel

Na sastanku se razgovaralo o dugogodišnjoj, prijateljskoj saradnji Francuske i Tuzle, povezivanju Tuzle sa gradovima u Francuskoj, u kontekstu kulturne i ekonomske saradnje, te o promociji i učenju francuskog jezika u školama u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je ovom prilikom izjavio: „Velika mi je čast danas, zajedno sa predsjedavajućom Gradskog vijeća, ugostiti ambasadoricu prijateljske Republike Francuske. Proveli smo ugodan razgovor o našoj dosadašnjoj saradnji, o bratskom gradu Saint Denis u Parizu, kao i o mogućnostima povezivanja sa drugim gradovima.  Zatim,  razgovarali smo o nastojanju da imamo više škola u kojima se uči francuski jezik. Fokusirali smo se na kulturnu i ekonomsku saradnju, a važno je da ona ide iz temelja, od škola pa nadalje. Kada smo govorili o ekonomskoj saradnji spomenuli smo i nove tehnologije, turizam, proizvodnju  i druge oblasti u razvoju privrede.“

Nj. E. Christine Toudic zahvalila se gradonačelniku na dočeku, te dodala: „Ja imam jednu veliku bitku koju vodim ovdje u Bosni i Hercegovini, a to je da se francuski jezik vrati na ono mjesto koje zaslužuje. Kada se vrati mjesto francuskom jeziku, na taj način se privlače i francuska preduzeća i favorizuje se saradnja sa njima. Kao što je i sam gradonačelnik rekao, identifikovali smo područja na kojima je već rađeno, ali isto tako i da postoji puno oblasti na kojima se može i dalje raditi, jer će saradnja još više ojačati prijateljske veze koje povezuju Francusku i Tuzlu. Kao što je već rečeno, potruditi ćemo se da uvedemo francuski jezik u škole. Isto tako, identificirali smo i neka druga područja, kao što je digitalno područje. Zaista mislim da kultura i ekonomija mogu ići zajedno i vjerujem u uspješnu zajedničku saradnju u budućnosti.“

Sastanku su, pored ambadsadorice Toudic, prisustvovali Emilie Riviere, prva sekretarica Ambasade  i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju.

Komentari

Komentara