Ambasador Republike Turske posjetio premijera Tuzlanskog kantona

Spread the love
Menprom

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu Ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Haldun Koč danas je sa saradnicima posjetio premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića. Ovom prilikom razgovarano je o realizaciji započetih projekata, privrednoj saradnji, te mogućnostima za buduće investicije.

Reha Centar

Kako je istaknuo ambasador Koč, u odnosu na njegov posljednji boravak u Tuzlanskom kantonu, danas je primjetan određeni napredak, a to se između ostalog odnosi i na poslovne rezultate turskih kompanija na ovom području. „I pored toga, još uvijek ima prostora za napredak, unaprjeđenje saradnje i međusobnih odnosa“, istaknuo je ambasador Koč, te istaknuo svoje očekivanje da se u budućnosti dodatna pažnja posveti daljem poboljšanju poslovnog ambijenta.

Premijer Gutić je kazao da dobra volja Vlade Tuzlanskog kantona da se stvari dodatno poboljšaju nikad nije bila upitna.

„Uistinu neke bi stvari mogle i trebale biti još bolje i tu smo da pomognemo koliko god je to u našim mogućnostima. Nažalost za neke stvari, koje stvaraju određene poteškoće u poslovanju privrednih društava, Kantonalna vlada nema nadležnost, ali možemo se založiti, urgirati i organizirati sastanke sa onima u čijim se rukama nalazi „ključ rješenja““, rekao je premijer Gutić, te istaknuo da Vlada ima odlične odnose sa Udruženjem turskih privrednika sa kojim se ostvaruju redovni kontakti i putem kojeg svi turski privrednici prema Vladi mogu kandidirati sve svoje probleme i poteškoće. Također premijer je akcentirao i privredne pokazatelje, kao što su rast industrijske proizvodnje i nivo stranih investicija u Tuzlanski kanton, što samo po sebi govori da je Tuzlanski kanton danas znatno atraktivno područje za poslovanje i ulaganje.

Osim stanja u privredi tokom današnjeg sastanka razgovaralo se i o oblasti obrazovanja, realizaciji projekata sa turskom agencijom TIKA-om, te radu i djelovanju međunarodnih škola. S tim u vezi, za naredni period dogovoreni su sastanci na resornom i stručnom nivou, kako bi se sagledale mogućnosti i iznašla najkvalitetnija rješenja za rad i djelovanje škola.

Na kraju sastanka, ovu priliku delegacija Vlade je iskoristila kako bi još jednom naglasila značaj i prednosti trase autoputa Beograd – Sarajevo, koja bi išla preko Tuzlanskog kantona.

U ime Vlade, osim premijera Gutića, današnjem sastanku su prisustvovali i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara