3MT takmičenje u BiH: Najbolji studenti doktorskih studija osvojili 20.000 eura

Rental Travel

 Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online ceremoniji završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija s eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta.

Reha Centar

Takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a organizovala ga je Fondacija budućnosti u BiH, u saradnji s Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom. Takmičari su imali zadatak da pripreme video prezentaciju od tri minute.

O najboljim je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih univerziteta, naučnici istraživači.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović s Univerziteta u Cirihu. Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću s Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu, a treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antverpu i Sarajevu.

Podijeljene su i utješne nagrade, pa su takmičari od šestog do desetog mjesta osvojili po 200 eura, a od 11 do 18 po 100 eura. Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 KM.

Prezentacije takmičara posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH gdje je publika mogla glasati i odabrati favorita. Najviše “likeova” osvojila je Zerina Kurtović s Karolinska instituta u Švedskoj.

Na ceremoniji se u ulozi gosta predavača obratio profesor sa splitskog univerziteta Ivica Puljak, poznati naučnik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon.

– Ovaj projekat je svjetska razina, a razum, nauka i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Nauka nam širi vidike i čini nas građanima svijeta – izjavio je Puljak i pozvao sve mlade da budu naučnici, dijele znanje i konstantno istražuju.

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

– Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. istraživača i upoznali javnost s njihovim radom. Nadamo se da će ovo takmičenje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, o kojem, nažalost, nismo dovoljno informirani – izjavili su organizatori takmičenja.

Takmičenje je prvi put organizovano u BiH i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji nauke i značaju naučnog istraživanja. Organizatori su najavili da će u toku 2021. biti upriličeno takmičenje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervisana za studente doktorskih studija, saopćeno je iz BH Futures Foundation.

Fena

Komentari

Komentara