Zvijezde padalice: U noći na ponedjeljak ne zaboravite izaći na otvoreno

Vjerujete li da će vam se želja ispuniti ako je zamišljate gledajući zvijezdu padalicu, ne zaboravite izaći na otvoreno u noći s 12. na 13. kolovoza i podići oči prema nebu. Te će noći zvijezda padalica biti napretek. Ako sumnjate u to staro vjerovanje, ništa zato. Prizor će vas svejedno očarati.

Spomenute zvijezde padalice zapravo su meteorski roj koji astronomi zovu Perzeidi jer se čini kao da dolazi približno iz zviježđa Perzeja. Ta je meteorski roj vidljiv već od zadnje trećine srpnja, no najgušći će biti u noći na ponedjeljak između jedan i četiri ujutro.

Meteori su bljeskovi od sitnih nebeskih tijela zvanih meteoroidi koji sagorijevaju od trenja u kontaktu sa Zemljinom gustom atmosferom. U Sunčevom sustavu ima bezbroj meteoroida, od kojih su se mnogi odlomili od kometa ili asteroida i nastavili se kretati njihovom putanjom. Meteoroidi iz roja Perzeida potječu od komete Swift/Tuttle, kako su se zvala dva astronoma koja su ga otkrila u 19. stoljeću.

Preporučujemo da 12. kolovoza oko ponoći izađete na livadu, u park ili na plažu što dalje od umjetne rasvjete. Ponesite sa sobom deku ili ležaljku jer će vam iz vodoravnog položaja biti udobnije promatrati nebo. Budite strpljivi jer očima treba tridesetak minuta da se priviknu na tamu.

Usmjerite pogled prema sjeveroistočnom nebu prema vrhu zviježđa Perzeja, koje se nalazi ispod Kasiopeje. Ako ne znate strane svijeta, ponesite kompas ili aplikaciju koja pomaže pri snalaženju među zvijezdama. Kad se meteori pojave i počnu praviti blistave staze po nebu, neće vam promaknuti. Bude li vedro, mogli biste ih vidjeti između pedeset i sto na sat!

tportal.hr

Komentari

Komentara