Završen 2. Festival premijera Teatra kabare Tuzla

Drugi Festival premijera 2017. organiziran i produciran kao “Karavan teatra” i teatarske, akademske umjetnosti, prvi puta, u tri gradska sjedišta Tuzlanskog kantona (Tuzla, Kalesija i Živinice), u trajanju od 19.09. do 23.10.2017. potpuno je ostvario svoju kulturološku i umjetničku misiju koja je zamišljena u idejno estetskom utemeljenju ovog projekta. U svakom gradu, svakog vikenda, odigrana je po jedna premijerna izvedba U. G. Hrvatskog teatra “SOLI”-Teatra kabare Tuzla u koprodukciji sa Studentskom scenom Akademije dramskih Umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

U proteklih pet vikenda odigrano je, producirano i organizirano 5 premijenih izvođenja predstava potpuno različitih idejno-estetskih i stilsko-žanrovskih utemeljenja za sve uzraste publike. Osnovna ideja organizatora bila je da se kultura disperzira i distribuira iz centra kantona, Grada Tuzle, u druga općinska gradska središta, kako bi se ispitao interes publike u tim sredinama za teatarsku umjetnost.  Odigrane su ukupno 22 predstava pošto je interes publike u Tuzli i Živinicama bio takav da je dječiju predstvu “Aska i vuk” bilo potrebno igrati dva i više puta.

Prema glasovima publike, najbolja predstava izvedena na 2. Festivalu premijera 2017. u Teatru kabare Tuzla je ‘’Aska i vuk’’ s ocjenom publike 4,91, u BKC Živinice predstava ‘’Aska i vuk’’ s ocjenom publike 4,84 i u BKC-u ‘’Alija Izetbegović’’ Kalesija predstava ‘’Mir’’ s ocjenom 4,80. Ukupni pobjednik 2. Festivala premijera pod motom Karavan teatra u Tuzli, Živinicama i Kalesiji je predstava ‘’Aska i vuk‘’ Ive Andrića s ocjenom publike 4,81.

U toku trajanja “II Festivala premijera 2017.” gostovale su predstave ovog teatra: “Đavolja posla” i “Rod i dom” u Vitezu, a predstava “Bosanska kraljica” je učestvovala na Festivalu ‘’Battif’’ u Tirani, Albaniji, te je urešena nagradom za najbolju glumicu, koju je dobila jedina protagonistkinja Ivana Milosavljević.

Ovo je bilo impozantno otvaranje teatarske sezone ovog teatra kakvo ne mogu napraviti ni mnogo veći teatri, pozorišta i kazališta u BiH. Ohrabreni rezultatima ovog projekta, koji je bio produkcijska studija slučaja, slijedeće godine, treba uključiti i druge općine u Tuzlanskom kantonu, kako bi teatarska umjetnost postala ponovo kulturna potreba građana, bez obzira gdje žive, kao što je to nekada bilo. Uz zahvalnost svim učesnicima projekta osobito studentima IV godine Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, te mladim akademskim glumcima, magistrima umjetnosti, koji su podnijeli najveći teret ovog projekta, medijima kao i kolegama Fahrudinu Sinanoviću u Kalesiji i Elmiru Krivaliću u Živinicama, s poštovanjem i pietetom Vlado Kerošević.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara