Zašto je dr.sc Nedim Čaušević, povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika Tuzle

Zbog sve većeg interesovanja građana Tuzle za profile budućih vijećnika, lista kandidata i posebno kandidata za poziciju gradonačelnika Tuzle, nedavno smo objavili potvrđenu informaciju po kojoj je jedan od kandidata za gradonačelnika Tuzle ispred Stranke za BiH,  dr.sc Nedim Čaušević, vanredni profesor.

U našu redakciju stiglo je “Otvoreno pismo” Nedima Čauševića, koje zbog objektivnog informisanja građana imamo obavezu prenijeti u cjelosti.

GRAD TUZLA TREBA MENADŽERA A NE DOKTORA, POLICAJCA ILI PRAVNIKA!

Nakon što je u utrci za prvog čovjeka grada, Stranka za BiH objavila svog kandidata, tako se i ovih dana na portalima pojavilo moje ime, kao ime kandidata za gradonačelnika Tuzle. Čast mi je bila prihvatiti kandidaturu i izazove koje nosi sa sobom, poštujući etička načela i liderstvo Stranke za BiH.

Međutim, pitanje koje mi se svakodnevno postavljalo jeste, da li sam povukao mudar potez, zašto ići u boj za koji unaprijed znaš da ćes izgubiti?! Naime, razlog zbog kojeg sam prvobitno prihvatio da budem kandidat za gradonačelnika Tuzle leži u činjenici da ovaj grad očajnički treba izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazi već par godina. Grad je postao grad bez duše, bez svježine i mladosti, omladina i srednjoškolci, svršeni maturanti sve više napuštaju grad, odlazeći u inostranstvo, boreći se za golu egzistenciju, tragajući za perspektivom.

Odlaze nam doktori, profesori, glumci, eminentni stručnjaci itd…. Stoga sam smatrao da ovaj grad treba neko novo političko osvježenje za koje sam bio siguran da mogu ponuditi i napraviti dobar društveni iskorak. Načinivši retrospektivu kandidata, dokazalo se da grad ne mogu kvalitetno voditi doktori, bivši policajci a ni pravnici i istrošeni političari koji se već odavno ne bave realnim problemima Tuzle, ovaj grad treba menadžera, te je iz toga proizašao i moj pokušaj da pomognem i ponudim nešto novo i drugačije! Imao sam viziju, imao sam plan i želju da svoje kapacitete i resurse stavim građanima na raspolaganje, kao i nove projekte koji bi našem gradu udahnuli dušu, neku novu viziju.

Ta vizija ogledala se u planiranju izgradnje najvećeg fudbalskog stadiona u BiH, Olimpijskog bazena, Ribarskog sela na jezeru KOP –Šićki brod, biciklističke staze kroz grad, semafora kod bolnice Kreka, nadvožnjaka kod mosta s kipovima, da ofarbamo u različite boje one sive dimnjake kod Termoelektrane (hladnjake-rashladne kule) na ulazu u grad, spajanje na koridor Vc, izgradnja najvećeg Logističkog centra u IEU,..itd, te sam za sve gore projekte već našao kredibilne partnere?! Imao sam viziju čovjeka od kojeg se očekuje više, menadžera koji bi otvorio i pokrenuo zatvoreni grad!

Žalosno je da je na potezu od kina Radnik do Termoelektrane Tuzla, do prije samo desetak godina radilo preko 20.000 naših sugrađana, a danas ih ima manje od 4.000! Ovih dana tzv. „politički mudraci“ imaju plan da se i naš rudnik KREKA baci na koljena i odvede u trajnu propast, te da se po starom scenariju vojska nezaposlenih poveća za još dodatnih par hiljada! Siguran sam da veliki dio odgovornosti snosi i ova današnja gradska vlast, koja je poslije 7. Februara 2014 –godine, nakon burnog i vidno iskazanog nezadovoljstva naših sugrađana, po svoje mišljenje hrabro otišla u Sarajevo, te kada se sve stišalo, i na žalost ništa promijenilo nije, onako „junački“ se vratila u Grad soli.

Razlog zbog čega sam odustao od kandidature leži u činjenici da sam nakon vrlo kratkog vremena došao do zaključka, da većina građana Tuzle želi promjene, ali iste nije spremna da prihvati! Možda iz razloga što se čovjek po defaultu već unaprijed boji promjena.

Vrlo jednostavno, postoji bojazan da bi bilo kakva promjena mogla biti samo retrogradna, nikako ne na bolje! Građani su umorni od količine političkih stranaka, od lažnih obećanja, od nepodobnih kadrova, nepotizma, i čega već sve ne, teško je sada iskazati povjerenje, pa i samom meni kao kandidatu! Drugi razlog leži u činjenici da se sve radi kako bi se naš Grad podijelio na tri općine?! Stoga me i ne čude ove tzv „bratske“ političke koalicije, koje su do jučer bili najveći politički protivnici, nepomirljivih stavova sada nude krovna rješenja u kandidaturama doktora, policajaca ili istrošenih političara, ali me jako brine muk i pasivnost tuzlanskih intelektualaca i omladine?! Siguran sam da vrijeme promjena tek dolazi, svijest i hrabrost mojih sugrađana će se ipak polako buditi, doći će bolja vremena, bolji ljudi.

Obećavam da ću se kroz neke druge oblike i vidove borbe zalagati da otvorim ovaj grad, i da sve svoje resurse stavim na raspolaganje svojim sugrađanima, svojim penzionerima i omladini, obespravljenim radnicima poručujem da nisu sami, studentima da ne idu iz ovog grada, omladini da se udružimo i svi zajedno napravimo jednu novu koaliciju. Moramo institucijama vratiti poljuljani dignitet, uzdignuti se iznad dnevnopolitičkih zamki i gledati u budućnost, okrenuti se mladima, malom čovjeku, okrenuti se sebi, bez obzira na ove i sve naredne izbore.

Stoga i dalje poručujem: “ Grade moj … sve vas volim“!

S poštovanjem, dr.sc Nedim Čaušević, vanredni profesor

Nedim Čaušević_400x600

M.T.

Komentari

Komentara

Posted In: