Zaključci sa sjednice Predsjedništva Stranke za BiH

Stranka za BiH je danas održala 70. sjednicu Predsjedništva na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

  1. Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava zabrinutost za sve učestalijim diplomatskim napadima istočnog i zapadnog susjeda na Bosnu i Hercegovinu.
  2. Stranka za Bosnu i Hercegovinu snažno podržava put Bosne i Hercegovine ka EU i NATO-u, jer je to put za političku stabilnost i garancija za dobre regionalne odnose.
  3. Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava nastojanje političkih subjekata za što bržim formiranjem Doma naroda Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine kako njeni građani ne bi bili taoci bezvlašća. Kao i uspostave vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.
  4. Predsjedništvo Stranke za BiH je dalo punu podršku odgovornom odnosu Stranke pri uspostavi vlasti u Tuzlanskom kantonu, Zeničko – dobojskom kantonu i Bosansko podrinjskom kantonu.
  5. Predsjedništvo Stranke za BiH smatra da je ispravnim pokretanje pitanja imena entiteta Republika Srpska zbog diskriminacije Bošnjaka i Hrvata, koji su po Ustavu konstitutivni narodi, ali takođe smatra da adresa za pokretanje apelacije nije Ustavni sud BiH, nego da je to trebala biti građanska apelacija Bošnjaka i Hrvata iz entiteta Republika Srpska prema Sudu u Strazburu, kao što su bile apelacije Sejdić – Finci, Ilijas Pilav i Azra Zornić.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara