Upriličeno postrojavanje bivših boraca 3.Tuzlanske brigade FOTO

Na današnji dan, 19.juna 1992 godine i zvanično je formirana 3.Tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, uglavnom radnika, rudara u to vrijeme već prekaljenih boraca, koji su iza sebe do 19. juna imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.Ovo je izjavio jedan od njenih komandanata na današnjem postrojavanju boraca u Mramoru Mirsad Mujović.

Današnjem postrojavanju bivših boraca 3. Tuzlanske brigade prisustvovao je veliki broj bivših boraca ove brigade, građana Mramora te učenika ovdašnje osnovne škole, koji su za ovu priliku pripremili i prigodne recitacije.

O samom značaju 3. Tuzlanske brigade i njenom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine govorili su još i general Hazim Šadić te jedan od komandanata 1. Tuzlanske brigade Jusuf Šećerbegović.

Podsjećanja radi, u sklopu obilježavanja godišnjice 3.Tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade  Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića,i Bajrama Malkočevića,

Cvijeće je proteklih dana položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, Nikice Žarića- kome je izrađena i spomen ploča, te na mezar prvog komandanta ove brigade Dr. Enesa Atića.

Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH.


R.T.

Komentari

Komentara

Posted In: