UNTZ: Predavanje norveškog filozofa Arne Johan Vetlesena

U organizaciji Odsjeka za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Tuzli u četvrtak, 16. maja 2019. godine, s početkom u 11. 00 sati u amfiteatru A2, profesor Univerziteta u Oslu, Arne Johan Vetlesen, održat će predavanje na temu:
EKOLOŠKA KRIZA U SVJETLU DRUŠTVENE KRITIKE
Biografija profesora Vetlesena:
Akademik, prof. dr. Arne Johan Vetlsen (1960 – ) je jedan od najpoznatijih norveških filozofa. Profesor je Političke filozofije na Univerzitetu u Oslu, u Norveškoj. Autor je dvadesetak knjiga i stotina naučnih radova i eseja u kojima izučavao pojam zla.
Na prijedlog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava profesoru Vetlesenu Univerzitet u Sarajevu je 2015. godine dodijelio Nagradu za mir i progres.
Vetlesenovi naučni eseji su nastojanje da se nauka koristi za razumijevanje provala barbarstva i zapretanih zločinačkih instikata koji završavaju genocidom.
Svi njegovi radovi imaju osnovni cilj a to je razumijevanja uzroka, ciljeva i razmjera genocida, te prevencije genocida kao zločina i zla najvišeg ranga.
Zbog Vetlesenovog upornog rada na izučavanju zla, ali i ljudskog dostojanstva, dobio je nagradu Fangenes testamente (Logoraški testament, 2004. godine), koju svake godine dodjeljuje Norveški institut za mir, istraživačima koji su dali poseban doprinos u borbi protiv zla.
aktuelno.ba

Komentari

Komentara