U UKC Tuzla zasađano drvo posvećeno darivateljima organa i tkiva za transplantaciju

U povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega u subotu je parku Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla zasađeno drvo posvećeno darivateljima organa i tkiva za transplantaciju, a postavljena je i kamena ploča s natpisom. Riječ je o centralnoj manifestaciji, za cijelu BiH, koja je posvećena svim donorima u BiH.

Nakon ovog simboličnog čina u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana je svečana tribina, na kojoj su eminentni predavači iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH govorili o značaju darivanja organa i transplantacijama.

Na ovom događaju izneseni su podaci o 2684 registrovanih bolesnika na dijaliznom liječenju. Od toga je u RS oko 1.100, u Federaciji BiH oko 1.500 i Distriktu Brčko oko 90. Ovo je bila prilika i da se ukaže na značaj donora, odnosno na edukaciju porodica da daju pristanak za uzimanje organa kod moždano mrtvih donora. Prema riječima organizatora darivanje organa je najveći vid solidarnosti, pleminosti i humanosti, a bolesnik sa presađenim organom je praktično zdrav čovjek sa komforom života.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara