U Tuzli promovisana knjiga „Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca“

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Transkulturalnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom- TPO iz Sarajeva organizirao je promociju knjige “Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca”. Promocija je organizirana u srijedu 12. februara 2020. godine u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla.


Svoje utiske o knjizi i preporuke za istu iznijeli su dr. Muhamed Huskanović, doc.dr. Elvir Musić i doc.dr. Rusmir Šadić. U ime izdavača govorila je prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, a moderatorica promocije bila je dr. Amra Delić.

Promocija je upriličena u okviru programa obilježavanja Dana Medžlisa Tuzla koji se obilježava 15. februara.

“Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca” napisao je Kabir Helminski. Recenzije ove knjige su radili prof.dr. Rešid Hafizović i dr. Amra Delić mr.sci.med., a izdavač knjige je TPO Fondacija.

Praksa prisutnosti, vjera, pravedno postupanje, etika, socijalna pravda, djelovanje s namjerom i s duhovnim razmišljanjem, samosvjesnost i dobročinstvo čini okosnicu ove knjige. Teme ove knjige su utkane u sve velike spirtuelne tradicije. U njima se ozbiljno razmatra šta znači svjesno biti tu i sada, što se danas naziva različitim imenima kao što su: mindfulness, zikr, buđenje, sjećanje, a istovremeno je neizrecivo.

Autor je u knjizi na najpraktičniji način podijelio iskustva, razmišljanja i znanja koja su očuvana u tradicionalnoj mudrosti, vjerujući da je vrijeme da te ideje uđu u srca modernih ljudskih bića. Stoga je upotrebljavao moderne termine kako bi uspio proći kroz zidove otpora i uvjetovanosti koje su podigle savremene okolnosti.

Knjiga “Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca” nudi ideje koje transformiraju i nose vlastitu energiju, kao i sugestije kako bi se te ideje mogle prakticirati unutar vlastite religije, pogleda na svijet i svakodnevnog života.

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

Komentari

Komentara