U Sarajevu je danas održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije

U Sarajevu je danas održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije. Delegati su usvojili osnivački dokument, čime je Pokret socijalne pravde i demokratije (Pokret SPD) formalizovan, za sada bez formalnog registrovanja

Skupština je usvojila i Proglas Pokreta kojim poziva političke organizacije, organizacije civilnog društva i pojedince da se priključe Pokretu.

Delegati su izabrali i Predsjedništvo Pokreta SPD u sastavu: predsjedavajući Ivo Komšić, Reuf Bajrović, Zlatan Begić, Akisa Bijedić, Mladen Ćavar, Nihad Čolpa, Dženan Đonlagić, Sakib Kopić, Zoran Jovanović, Elma Karišik, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, Goran Mačkić, Zlatko Miletić, Amir Murić, Hasan Muratović i Emir Zlatar.

Jedan od osnivača Pokreta, Zlatko Lagumdžija, kazao je za BHRT da im je namjera okretanje procesa koji se u zemlji dešavaju već godinama i kulminiraju u posljednje vrijeme, a to je dezintegracija zemlje i bosanskohercegovačkog društva i dezintegracija ljevice koja može okupljati i integrirati BiH, a koja je potrebna kao neka vrsta cementa, vezivnog tkiva na ovim prostorima.

“Vidite, ovdje dolaze ljudi iz različitih ljevičarskih opcija. Ovo je stvaranje jedne platforme u kojoj ćemo pokušati da objedinjavamo ljevicu, kako bi se pokrenuo proces integriranja zemlje i kako bismo pomogli svim onim političkim snagama koje žele da objedinjavaju i integriraju BiH na njenom evropskom putu. Dakle, mi danas pravimo jednu platformu koja će predstavljati politički glas ljudi, ljevičara, ali i bh.budućnosti u euroatlantskim integracijama”, rekao je Lagumdžija.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su delegati iz političkih organizacija socijaldemokratske provencijencije (DF, GS i SDP), nevladinih organizacija (HNV, SGV, VKBI, Krug 99, Evropski Pokret, Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti), kao i istaknuti pojedinci iz javnog, političkog i društvenog života.

Kako se navodi, krajnji cilj djelovanja Pokreta je ujedinjenje ljevice u BiH, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije.

aktuelno.ba-aktuelno.ba

Komentari

Komentara