U Pirićima kod Bratunca obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH

– Ovdje su mali ljudi pobijedili veliko zlo, ovdje se borilo za čast a ne za priznanja i odlikovanja, ovdje se ginulo da bi se živjelo, ovdje, na ovom svetom mjestu tokom odbrane od zla koje je prijetilo da nas pokori svoje živote za odbranu ljudskosti, časti i dostojanstva dalo je 195 šehida, eto to su Pirići i okolna sela, to je naša priča- kazao je između ostalog u svom obraćanju Fahrudin Hasanović – Beli jedan od komandanata tadašnjeg voda i aktuelni predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

U ovom malom povratničkom naselju koje je najduže odolijevalo atacima veliko srpskog agresora iz susjedne Loznice u Srbiji ali i domaćih fašista, danas je obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH.

Ovom događaju prisustvovali su brojni gosti iz vjerskog, javnog i političkog života Tuzlanskog kantona, Federacije BiH te Podrinja, među kojima i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić, predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić te brojni predstavnici i predsjednici boračkih organizacija Tuzlanskog kantona i općina Podrinja.

Događaju je prethodilo svečano puštanje u promet izgrađenog mosta za koji su mještani i jedne i druge nacionalnosti rekli da je to most ponovnog spajanja uz nadu kako rekoše da se više nikada neće pojaviti idioti koji će ga srušiti.

Četa u Pirićima je inače bila sastavljena od nekoliko okolnih sela a koliko je ova kota bila značajna za agresora dovoljno govori podatak da su borbe na ovom lokalitetu trajale mjesecima.

“Ova čata bila je sastavljena od rudara, radnika, poljoprivrednika, seljaka, običnih ljudi, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima. Upravo na ovaj dan 16. maja pale su i naše prve žrtve, naša sestra Begzadić Alija i naš brat Ahmetović Husein, a tog dana sam i ja teško ranjen “- kazao je još u izjavi za medije Fahrudin Hasanović, koji je dodao da je ova četa iznjedrila i jednog podshumno odlikovanog “Zlatnog ljiljana”  Husić Šemsu, koji je bio jedan od komandira voda, te da je i sam dobitnik  specijalnog priznanja „Pištolj sa posvetom“.

Na spomen obilježju u Pirićima položeni su vijenci i cvijeće, odata je počast svim poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, a upriličen je i vjerski program za koji su se pobrinuli imami i hatibi Medžlisa Islamske zajednice Bratunac koji su zajedno sa sugrađanima i gostima proučili Jasin i Tevhid te zajedno klanjali podne namaz.

R.T.

Komentari

Komentara