U organizaciji Klinike za neurologiju UKC Tuzla održana projekcija filma “Lica Lafore”

U Tuzli, u organizaciji Klinike za neurologiju i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, juče je održana projekcija filma “Lica Lafore” autora Denisa Bojića. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su učestvovali prof. dr. Dževdet Smajlović, prof. dr Selmira Brkić, prim. dr. Larisa Kovačević, dr. Leila Avdić, prim. dr. Nevzeta Mustafić i Denis Bojić, autor filma.

U svom obraćanju novinarima prim. dr Larisa Kovačević, šef Odjeljenja opšte neurologije je pojasnila da Lafore bolest predstavlja progresivnu mioklonusnu epilepsiju koja se prenosi autosomno recesivnim tipom nasljeđivanja i podjednako zahvata oba pola. Dr. Kovačević je također istakla da je boravak na kongresu u Barseloni trebao da bude jedan od onih na kojima se povećava nivo znanja, ali osjećajnost nakon projekcije filma bacila je radost medicinskog saznanja potpuno u drugi plan. “Denis Bojić je, režirajući pokretne slike, o ovoj, bar za sada, infaustnoj bolesti, zaslužio “Oskar humanosti”, rekla je u svom obraćanju dr Kovačević.

Prema riječima autora filma, Denisa Bojića film “Lica Lafore” ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječijih bolesti na svijetu. Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

“Ono što je uradila majka Snježana je planetarni poduhvat. To zapravo pokazuje svima nama šta je čovjek u stanju uraditi kada je u pitanju život sopstvenog djeteta. Jednostavno, ne postoje granice, ne postoji nemoguće i to je otprilike i osnovna poruka ovog filma”, rekao je autor filma i dodao da je rezultat angažovanja porodice Gajić veliki pomak u svijetu medicine jer će lijek za Laforinu bolest biti upotrebljen i za širi spektar neuroloških oboljenja.

Načelnik Klinike za neurologiju, prof. dr. Dževdet Smajlović je rekao da će Udruženje neurologa podržati finansiranje istraživanja koje se radi u cilju otkrivanja lijeka protiv Laforine bolesti i istakao da se nada da će ovaj projekt potaknuti i druge ljude da daju doprinos u ovom istraživanju, ali i svim drugim koji bi pomogli u izlječenju teških neizlječivih bolesti, posebno onih koje atakuju na najosjetljiviju populaciju, djecu.

Film je rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske,a sniman je u Bosni i Hercegovini, Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Hrvatskoj.
“Film je rađen u BiH i u različitim dijelovima svijeta, te nam ta geografska i jezička kompleksnost daje za pravo da kažemo da problem rijetkih dječijih bolesti nije izolovan problem, tako da ovaj film edukativnog karaktera ima i misiju, a to je konačna pobjeda Laforine bolesti i globalno podizanje svijesti o rijetkim bolestima” naglasio je na konferenciji autor filma Bojić.
Nakon Tuzle, film će biti prikazan na svim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj, a potom slijedi velika projekcija u Evropskom parlamentu u Strazburu, nakon čega film “Lica Lafore” očekuje niz međunarodnih filmskih festivala.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara