Trump nahvalio Kim Jong-una: Vjerujem mu, zaustavit ćemo ratne igre!

Nakon potpisivanja povijesnog sporazuma između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje u utorak u Singapuru američki predsjednik Donald Trump održao je konferenciju za novinare, tijekom koje je iskazao nadu u održivost, kako je naglasio, opsežnog dokumenta koji su potpisala dvojica čelnika.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je na početku konferencije za medije kako vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kimu te da je povjerenje obostrano.

Trump je, također, naglasio kako je s Kim Jong-unom razgovarao telefonom prije samita te da su prije samog sastanka ‘proveli zajedno nekoliko intenzivnih sati’.

‘Sjeverna Koreja ima potencijal postati sjajnim mjestom. Zahvaljujem Kimu na odvažnom koraku koji je poduzeo za svoj narod. To dokazuje kako je moguća stvarna promjena’, izjavio je Trump, dodavši kako je sastanak dvojice čelnika bio ‘iskren, izravan i produktivan’.

‘Suprotne strane doista mogu postati prijatelji. Ne postoje ograničenja u onome što Sjeverna Koreja može učiniti kada je riječ o odustajanju od nuklearnog naoružanja‘, istaknuo je američki predsjednik i nadodao kako je sjevernokorejski predsjednik obećao posvetiti se potpunoj denuklearizaciji.

>>> Pogledajte što točno piše u povijesnom sporazumu Trumpa i Kim Jong-una

‘Nakon potpisivanja dokumenta Kim je dao riječ kako će uništiti vodeći sjevernokorejski nuklearni pogon. Predsjednik Kim sada ima priliku ostati upamćen kao čelnik koji je pokrenuo novu, slavnu eru napretka svojeg naroda’, izjavio je Trump.

Na pitanje na koji će se način provjeriti vjerodostojnost Kimovih obećanja, Trump je kazao kako će razoružanje nadgledati korejski i međunarodni promatrači, dok će zauzvrat američka strana prekinuti vojne vježbe u regiji.

‘Htio bih dovesti vojnike kući, ali to još uvijek nije dio jednadžbe. Svakako ćemo zaustaviti vojne igre’, odlučno je najavio Trump.

Novinare je također zanimalo jesu li dvojica čelnika razgovarala o ljudskim pravima. Trump je odgovorio kako su ljudska prava bila jedna od tema razgovora. ‘Sjeverna Koreja će poraditi na tome. Kim želi učiniti pravu stvar’, izjavio je Trump, zaključivši kako je ‘mudar pregovarač’ i ‘sasvim drukčiji čelnik’ od očekivanog. Pritom je najavio da će pozvati sjevernokorejskog čelnika u posjet Washingtonu u ‘prikladno vrijeme’.

>>> Silovitim rukovanjem obojica su željeli pokazati dominaciju, no kada su sjeli…

Trump se tijekom konfernecije osvrnuo i na pitanje sankcija te je poručio kako se raduje njihovom ukidanju. ‘Sankcije će nestati kada budemo uvjereni kako nuklearne bombe više nisu čimbenik’, kazao je Trump dodavši da su ‘ratne igre poprilično skupe i provokativne’.

Američki predsjednik nije propustio pohvaliti vlastite pregovaračke vještine te je novinarima kazao kako posjeduje dar prepoznavanja ‘pravih igrača u prvim sekundama razgovora’.

‘Znam kada se netko želi dogovoriti. Znam taj osjećaj, to je moj instinkt, moj talent’, pohvalio se američki predsjednik uvjeravajući novinare kako će Kim Jong-un ispoštovati dogovor te kako će se vrlo bro znati hoće li se progovori nastaviti.

>>> Trump: Kim Jong-un je mali lukavac

Prvi čovjek SAD-a je, također, rekao kako su američke tajne službe itekako upoznate s sjevernokorejskim nuklearnim potencijalom te kako će za nastavak pregovora trebati održati još najmanje jedan sastanak. Pritom je nagovijestio kako bi o tijeku sastanka mogao izvijestiti i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

‘Sastanak je bio vrlo važan događaj u svjetskoj povijesti. No, želim ga dovršiti, jer ukoliko ne postignemo dogovoreno, znači kako nismo ispunili cilj’, zaključio je Trump dodavši kako nakon sastanka treba kraći odmor te kako će se vrlo brzo vratiti poslu.

Izvor: tportal.hr

Komentari

Komentara