Tribinom „Povelja Kulina bana: 1189 – 2019.“ počeo 24. Ljetni univerzitet u Tuzli

u Narodnom pozorištu Tuzla svečano je otvoren Ljetni Univerzitet Tuzla – „Univerzitet i promocija različitosti (identiteta)“.U okviru otvorene tribine Povelja Kulina Bana: 1189-2019., koja je i bila prvi sadržaj  u okviru ovogodišnjeg Ljetnog univerziteta, a o značaju Povelje i bosanskog identiteta uopšte prisutnima su govorili predavači, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, prof. dr. Dženeta Omerdić, prof. dr. Edin Mutapčić,  prof. dr. Amira Hadžagić Turbić i prof. dr. Izet Šabotić.

“Bosna i Hercegovina je dosta raspamećena, jer mnogi tragaju za svojim identitetom tamo gdje ga nema. Nisu svjesni da su svima nama zajednički korijen i stablo, a sve ostalo su razgranate grane. Kada u dovoljnoj mjeri postanemo svjesni zajedničkog korijena i stabla, bit će trajno mirna Bosna. A mirna Bosna je uslov za stabilnost cijeloga Balkana. Dakle, i Bosni i Hercegovini i cijelom slavenskom jugu potrebna je stabilnost, siguran oslonac. „Dajte mi oslonac i dovoljno dugu polugu i pomjerit ću svijet“ – rekao je Arhimed, rekao je, između ostalog ,gradonačelnik Imamović u svom izlaganju, te nastavio riječima o značauj Povelje Kulina bana: “Povelja Kulina bana je svakako jedan od elemenata oslonca, kao što je to i doba bana Stjepana II Kotromanića, kao i doba oca suverenosti, prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića ali i njegovih nasljednika.Temelji naše državnosti i suverenosti su oslonac, a dovoljno duga poluga je naše dovoljno znanje o faktima koji potvrđuju korijene i višestoljetni kontinuitet državnosti. Povelja bana Kulina iz 1189. godine pisana je, u uvodu na latinskom, a u svom većem dijelu na bosančici, samo ime kaže, na starobosanskom pismu. Nismo dovoljno Povelju izučavali i o njoj dovoljno pisali, nismo se za odbranu istine o vladavini Kulina bana dovoljno borili, pa nam se događa da moramo trpjeti neistine o bosanskom jeziku”.


U  bogatom programu ove manifestacije, od ponedjeljka 10.6. 2019. do petka 14.6.2019. godine, bit će upriličen veliki broj tribina, predavanja, radionica, okruglih stolova, plesna škola, predstava, prezentacija, panel diskusija, malonogometni kup, te razna stručna predavanja i ostali kvalitetni sadržaji.

aktuelno.ba / Grad Tuzla

Komentari

Komentara