TK: Pozitivni trendovi u oblasti malih i srednjih preduze─ça

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Informaciju o stanju u malim i srednjim preduze─çima na Tuzlanskom kantonu u 2017. godini. Na podru─Źju na┼íeg kantona bilje┼że se pozitivni ekonomski trendovi. Tokom pro┼íle godine zabilje┼żen je porast broja malih srednjih preduze─ça, porast broja poslovnih subjekata i porast izvoza.

Broj malih i srednjih preduze─ça (MSP) na podru─Źju Tuzlanskog kantona u 2017. godini iznosi 3.595, ┼íto je pove─çanje za 34 MSP u odnosu na 2016.godinu, dok u Federaciji BiH broj MSP iznosi 21.188, ┼íto zna─Źi da, od ukupnog broja MSP-a u FBiH, njih 16,97% posluje na podru─Źju Tuzlanskog kantona. Od ukupnog broja malih i srednjih preduze─ça na podru─Źju Kantona, njih 89,26% spada u mala, a 10,74% spada u kategoriju srednjih preduze─ça. U 3.595 MSP na podru─Źju Tuzlanskog kantona u 2017. godini bile su zaposlene 31.682 osobe, ┼íto je 49% od ukupnog broja zaposlenih u preduze─çima svih kategorija.

Ukoliko se posmatraju djelatnosti, najve─çi broj malih i srednjih preduze─ça na podru─Źju TK posluje u djelatnosti trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala (1.268) i prera─Ĺiva─Źke industrije (684). Ipak, Bosna i Hercegovina je prema ovogodi┼ínjem Doing business izvje┼ítaju zauzela 86. mjesto u svijetu i bilje┼żi lo┼íiji rezultat u odnosu na pro┼ílu godinu kada je bila 81. u svijetu. Od deset setova indikatora, BiH je najbolje plasirana u okviru indikatora prekograni─Źne saradnje (me─Ĺunarodne trgovine), gdje je na 37. mjestu globalne liste.

Napredak u odnosu na pro┼ílogodi┼ínje podatke ostvaren je u okviru za┼ítite investitora i dobivanja gra─Ĺevinskih dozvola, iako smo i dalje u ove dvije oblasti daleko ispod prosjeka regiona. U 2017. godini programima finansijske podr┼íke dodjeljena su nepovratna finansijska sredstva subjektima male privrede sa razli─Źitih nivoa vlasti. Za 54 korisnika sa podru─Źja Tuzlanskog kantona Federalno ministarstvo razvoja, poduzetni┼ítva i obrta je u okviru navedenog Javnog konkursa odobrilo ukupno 717.315,87 KM ┼íto je 14,90 % od ukupnog iznosa odobrenih sredstava.

I Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona realiziralo je Javni poziv za odabir korisnika grant sredstava ÔÇ×Podr┼íka razvoju KantonaÔÇť pri ─Źemu su podr┼żani programi usmjereni na razvoj poduzetni┼ítva i obrta, a time usmjereni i na privredni razvoj Tuzlanskog kantona. U okviru navedenog programa ukupno je odobren iznos od 29.296,29 KM za programe 25 korisnika i to 9 malih i srednjih preduze─ça i 16 obrta. Za 9 malih i srednjih preduze─ça odobren je iznos od 13.383,69 KM. Tokom 2017.godine zabilje┼żen je zna─Źajan porast izdvojenih sredstava iz bud┼żeta lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona za projekte usmjerene na razvoj poduzetni┼ítva.

Tako je u 2016. godini za podr┼íku razvoju poduzetni┼ítva izdvojeno 674.861,50 KM, dok je u 2017. godini taj iznos 1.452.279,07 KM. Klju─Źne preporuke za provo─Ĺenje daljih aktivnosti ─Źija implementacija bi doprinijela boljem polo┼żaju i okru┼żenju za poslovanje MSP na podru─Źju Tuzlanskog kantona odnose se na finaliziranje Zakona o poduzetni─Źkoj infrastrukturi za Tuzlanski kanton, implementaciju Zakona o javno-privatnom partnerstvu na podru─Źju Tuzlanskog kantona, definisanje programa poticaja za MSP i obrte ─Źijom ─çe realizacijom biti ostvaren doprinos o─Źuvanju postoje─çih i stvaranju novih radnih mjesta, kao i uspostavljanje kvalitetnijeg sistema poticaja za malu privredu kroz zakon i podzakonske akte.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara