-
Određena mjera jednomjesečnog pritvora za Mehmeda Djedovića i Elvira Malkića iz Tuzle - 21 hours ago
-
Jubilarni 25. Godišnji koncert Ansambla Tuzlanke - 21 hours ago
-
U toku javna rasprava o Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu - 21 hours ago
-
Intenzivirane aktivnosti na uređenju grada - 21 hours ago
-
Završeni radovi na sanaciji Doma kulture u MZ Požarnica - 22 hours ago
-
Okrugli sto o zaštiti od diskriminacije osoba s invaliditetom, sutra u Tuzli - 22 hours ago
-
Određena mjera jednomjesečnog pritvora za Edisa Kovača (31) iz Tuzle - 22 hours ago
-
Uprava policije/PU Tuzla: Uhapšen S.A. iz Tuzle zbog 15 krivičnih djela Teške krađe - mar 15, 2024
-
Tuzla bi uskoro mogla postati prvi grad u BiH koji će imati moderno opremljen astrološki opservatorij VIDEO - mar 15, 2024
-
Ministrica Dizdarević: Za liječenje boračke populacije na raspolaganju 5 banja u FBiH - mar 15, 2024
Telbina, brzo jelo koje pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu (RECEPT)
Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor. Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka.
Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed a.s. govorio o jelu Telbina: “Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge.” Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.
Način pripreme:
Telbina se pravi tako što 2-3 kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.
LJEKOVITOST JEČMA
– Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
– Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.
– Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
– Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.
– Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
– Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.
(namirnice.ba)