Svečanim koncertom hora domaćina u Tuzli počeo IV horski šampionat «Lege Artis»

Bosanski kulturni centar Tuzla od danas do nedjelje je centar horske muzike regiona. Ukupno 22 horska ansambla bore se za grand prix festivala u 4 kategorije. Šampionat je počeo takmičenjem u kategoriji dječijih horova. Najbolji hor, koji je od večeras bogatiji za «Zlatnu liru» je hor Praška Kantilena iz Češke. Ovaj ansambl je osvojio i nagradu za najboljeg dirigenta, koja nosi ime pokojnog profesora Čestmira Mirka Dušeka.

Horski šampionat zvanično je otvoren koncertom hora domaćina, mještovitog hora «Lege Artis» sa gostima. Publici u Tuzli predstavio se hor BZK «Preporod» iz Brčkog, te sopranistica Dženana Huseinagić.

«Veliko nam je zadovoljstvo da smo na ovako svečan način započeli još jedan šampionat. Mi u «Lege Artisu» smo naporno radili tokom cijele godine, kako bi više od 1000 horskih pjevača, koliko ih ove godine učestvuje na šampionatu, otišli iz Tuzle sa lijepim uspomenama, ali bogatiji za još jedno iskustvo» – kazao je direktor šampionata, dirigent Jasmin Hasić.

Jedan od brendova šampionata je od samog početka žiri kojeg sačinjavaju vrhunski stručnjaci iz ove oblasti. Ove godine to su dirigenti i pedagozi iz BiH, Srbije, Hrvatske i SAD –a.

«Kao neko ko je već nekoliko godina dio ovog šampionata mogu da iskažem svoje zadovoljstvo jer svjedočim konstantnom rastu šampionata u Tuzli. Svake godine kvalitet ansambala je na sve višem nivou, a nama u žiriju posao je sve teži, ali je i zadovoljstvo veće» – rekao je Đorđe Stanković, član žirija i šef hora beogradske opere.

Šampionat se nastavlja u subotu takmičenjem u kategoriji mješovitih horova, koja tradicionalno privlači veliki broj ljubitelja horske muzike. U nedjelju će na šampionatu za nagrade da se bore vokalni ansambli i ženski i muški horovi.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara