Sve o 12 stadiona na kojima će se igrati svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji

Rusi su prvotno predložili 16 stadiona u 13 gradova. U listopadu 2011. domaćin je listu smanjio za dva stadiona, a konačna lista od 12 stadiona objavljena je 29. rujna 2012. godine. Posljednji su otpali Krasnodar i Jaroslavl.

Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Praktički svi gradovi se nalaze u europskom dijelu Rusije kako bi se smanjilo vrijeme putovanja. Jedini grad u azijskom dijelu je Jekaterinburg, 1,700 km udaljen od Moskve. Grad je smješten na azijskoj strani planine Ural, a u blizini grada prolazi granica Europe i Azije, te se Jekaterinburg smatra poveznicom dvaju kontinenata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osobno je pomicao rokove kako bi sve bilo gotovo na vrijeme. Rusija nije štedjela novac za stadione potrošivši čak 5,8 milijardi eura na 12 stadiona.

ARENA BALTIK (Kalinjingrad)

35.212 gledatelja * Cijena: 310 miliona eura

Kalinjingrad se nalazi u Klinjingradskoj oblasti koja se nalazi 320 kilometara od ruske granice. Dodijeljen je Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon II. svjetskog rata. Nalazi se između Baltičkog mora, Poljske i Litve. Na Areni Baltik igrat će se četiri utakmice iz skupina, a na ovom stadionu Hrvatske će krenuti u svoju ‘rusku avanturu’ utakmicom protiv Nigerije.

CENTRALJNJIJ STADION (Jekaterinburg)

35.696 gledatelja Cijena: 400 miliona eura

Jekaterinburg je najistočniji od svih gradova u kojima će se igrati utakmice. Stadion je izgrađen 1957. godine, a zanimljivo prvih 20 godina je bio jedna od najpoznatijih svjetskih arena za brzo klizanje. Stadion je renoviran od 2006. do 2011. godine, te potom od 2014. do 2017. Stadion u Jekaterinburgu je privukao posebnu pozornost svjetske javnosti zbog bizarne montažne tribine. Kako je kapacitet stadiona svega 27.000 ljudi, što je bilo ispod FIFA-inog standarda, Rusi su smislili riješenje. I to bizarno i nesvakidašnje. Naime, otvorili su jedan dio stadiona i postavili veliku montažnu tribinu, čime je kapacitet odmah narastao na željenih 35,000 mjesta. Na njemu će se igrati četiri utakmice iz skupina.

OLIMPIJSKI STADION FIŠT (Soči)

47.659 gledatelja Cijena: 750 miliona eura

Olimpijski stadion u Sočiju otvoren je 2013. godine i na njemu su održane svečanosti otvaranja i zatvaranja zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2014. godine. Izgradnja stadiona je stajala čak 750 milijuna eura i uz onaj u Sankt Peterburgu je najskuplji. Na njemu će se igrati šest utakmica pri čemu jedan dvoboj osmine finala i jedno četvrtfinale.

STADION KRESTOVSKIJ (Sankt Peterburg)

64.287 gledatelja * Cijena: 950 miliona eura

Novi dom ruskog prvoligaša Zenita otvoren je ove godine, a gradnja je trajala skoro 10 godina. Prvotno je planirano kako će stadion biti otvoren 2008. godine, pa zatim 2011., a na koncu je otvoren u svibnju ove godine. Zanimljivo, troškovi gradnje su na koncu bili pet puta veći od planiranih i iznosili su čak 950 milijuna eura što ga čini najskupljim ruskim stadionom. Na ovom stadionu igrat će se sedam utakmica pri čemu jedno polufinale i utakmica za treće mjesto.

KAZAN ARENA (Kazanj)

45.379 gledatelja * Cijena: 400 miliona eura

Stadion je otvoren 2013. godine, a poznat je po najvećem ekranu u Europi. Na ovom stadionu će se igrati šest utakmica pri čemu jedna utakmica osmine finala i jedna utakmica četvrtfinala.

VOLGOGRAD ARENA

45.568 gledatelja * Cijena: 420 miliona eura

Ovaj stadion je izgrađen na mjestu na kojem je bio stari Centralni stadion. Izgradnja stadiona je počela 2015. godine, a radovi su pri kraju. Zbog sličnosti s olimpijskim stadionom u Pekingu dobio je nadimak ‘ptičje gnijezdo’. Nakon SP-a bit će to dom nogometnog kluba Rotor. Za vrijeme SP-a ugostit će četiri utakmice iz skupina.

NIŽNJI NOVGOROD STADION (Nižnji Novgorod)

44.899 gledatelja * Cijena: 480 miliona eura

Ovo je ‘najnesretniji’ stadion jer je tijekom gradnje na njemu bilo nekoliko nesreća, te jedan požar, a radovi su se oduželi unedogled. Trebao je biti dovršen u prosincu prošle godine, ali je datum otvorenja produžen na 14. travnja, pa na svibanj. Njižni Novgorod će na SP-u ugostiti ukupno šest utakmica, četiri u skupini, te po jednu u osmini finala i četvrtfinalu. Na ovom stadionu će Hrvatska igrati protiv Argentine.

STADIONI LUŽNIKI (Moskva)

81.000 gledatelja * Cijena: 530 miliona eura

Najpoznatiji ruski stadion izgrađen je 1956. godine, međutim do sada je tri puta renoviran. Posljednji put od 2013. do 2017. Na Lužnikiju se 20. listopada 1982. godine dogodila jedna od najvećih nogometnih tragedija. U stampedu navijača koji se dogodio pred kraj prve utakmice 16-ine finala Kupa UEFA između Spartaka i Harlem (2-0), poginulo je po službenim podacima 66 navijača, ali prema nekim neslužbenim podacima te večeri život je izgubilo više od 350 gledatelja. Na Lužnikiju će se odigrati sedam utakmica pri čemu otvaranje 14. lipnja i finale 15. srpnja.

ROSTOV ARENA (Rostov na Donu)

45.000 gledatelja * Cijena: 300 miliona eura

Novi dom Rostova je završen i spreman za SP. Za vrijeme SP-a ugostit će pet utakmica pri čemu jedan dvoboj osmine finala. Na ovom stadionu Hrvatska će igrati protiv Islanda 26. lipnja.

KOZMOS ARENA (Samara)

44.918 gledatelja * Cijena: 370 miliona eura

Kozmos Arena je stadion koji je donio najviše briga organizatorima. Radovi su počeli prije tri godine, ali je prvotni nacrt dva puta mijenjan zbog čega je došlo do kašnjenja. Za vrijeme World Cupa na ovom stadionu će se igrati šest utakmica pri čemu jedan dvoboj osmine finala i jedno četvrtfinale.

MORDOVIJA ARENA (Saransk)

44.442 gledatelja Cijena: 450 miliona eura

Saransk je sa 300,000 stanovnika najmanji grad koji će ugostiti SP. Nakon završetka turnira kapacitet stadiona će biti smanjen na 28,000 gledatelja. U Saransku će se igrati četiri utakmice i sve četiri u skupinama.

OTKRITJE ARENA (Moskva)

44.000 gledatelja * Cijena: 420 miliona eura

Stadion je izgrađen 2014. godine, a na njemu svoje domaće utakmice igra Spartak. Tijekom SP-a na njemu će se igrati pet utakmica pri čemu četiri u skupini i jedna utakmica osmine finala.

tportal.hr

 

Komentari

Komentara