Sve izvjesniji izlazak Velike Britanije iz EU bez postignutog sporazuma o budućim odnosima i obavezama

Vlasti Njemačke i Francuske smatraju da je sve izvjesniji scenario izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez postignutog sporazuma o budućim odnosima i obavezama. Britanski parlament sinoć je odbacio i revidirani prijedlog sporazuma kojeg je premijerka te zmelje Theresa May prethodno dogovorila s čelnicima Evropske unije.

Šef njemačke diplomacije Heiko Maas izjavio je kako je Brexit bez sporazuma sve izvjesniji.

“Britanski parlamentarci su odbacivanjem prijedloga sporazuma ugrozili dobrobit građana i ekonomije“, poručio je Maas.

Maas je također poručio da je Njemačka maksimalno spremna da amortizira i posljedice najlošijeg scenarija u vezi s Brexitom.

“Međutim, još uvijek se nadamo da možemo naći načina da izbjegnemo neregulirani Brexit. To je i dalje na zastupnicima britanskog parlamenta“, poručio je Maas.

I vlasti Francuske su saopćile da se s evropskim partnerima spremaju za Brexit bez sporazuma.

“Pariz ni u kom slučaju ne može prihvatiti ideju odgađanja datuma Brexita, ukoliko Velika Britanija nema pouzdanu i alternativnu strategiju“, navodi se u saopćenju iz Jelisejske palate koja je također poručila da ne namjerava ponovo pregovarati s britanskim vlastima.

Velika Britanija će 29. marta napustiti Evropsku uniju pošto se na taj dan navršavaju dvije godine od aktiviranja Člana 50.

Britanski parlament će danas glasati o prijedlogu Brexita bez sporazuma, a sutra će glasati o prijedlogu odgađanja Brexita.

aktuelno.ba/federalna.ba/AA

Komentari

Komentara