Suzuki će štititi motocikliste laserima!

Motociklističke nesreće značajno sudjeluju u crnim statistikama o sigurnosti u prometu, a jedan od razloga je i taj što motociklistima ostali sudionici u prometu nerijetko oduzimaju prednost.

Kombinacija niske mase i velike snage rezultira brzinama koje vozači automobila ne percipiraju na najbolji način, a nerijetke su i situacije u kojima ‘malene’ motocikle i ne vide. Iskusniji motociklisti zato su konstantno na oprezu, te nastoje predvidjeti reakcije vozača u svojoj blizini kako bi izbjegli ono najgore.

Suzuki bi im uskoro mogao olakšati ovu zadaću uvođenjem laserskih sustava na motocikle.

Prema nacrtima koje je Suzuki priložio u svrhu patentiranja može se zaključiti da japanski proizvođač radi na mehanizmu koji bi pomoću laserskih dioda u realnom vremenu iscrtavao dinamički svjetleći ‘kavez’ oko motocikla u vožnji.

Ovaj kavez bi se smanjivao pri sporijoj i povećavao pri bržoj vožnji kako bi ostale vozače upozorio da zadrže sigurno odstojanje. Sustav bi također bio uparen sa senzorima za nadzor kretanja bliskih vozila, te bi bio sposoban ostalim vozačima pokazati koliko su blizu motociklu.

Primjerice ako se počnete približavati motociklistu straga, projicirano svjetlo počet će treptati, a približite li mu se previše – prikazat će veliko crveno X.

Sustav je čak povezan i sa žiroskopom pa je sposoban projicirati ispravne dimenzije sigurnosnog kaveza čak i kad je vozač nagnut u zavoju.

Ostaje za vidjeti kako Suzuki planira ovu tehnologiju homologirati za cestovnu upotrebu.

Tportal.hr

Komentari

Komentara