Susret ministra Bukvarevića i predstavnika boračke populacije Podrinja

Problemi sa kojima se svakodnevno susreće boračka populacija Armije R BiH iz opština Podrinja, sastala se danas sa Federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salkom Bukvarevićem, predstavnicima kantonalnog ministarstva te predsjednikom Saveza RVI TK Fahrudinom Hasanovićem.

Jedan od ključnih razloga za ovaj zajednički sastanak je iznalaženje rješenja kako pomoći borcima koji su ranjavani na prvim borbenim linijama odbrane, Bosne i Hercegovine  a koji iz bilo kojih razloga do sada nisu imali priliku ostvariti status ratnog vojnog invalida, zbog nedostataka dokumentacije i sl.

“Izmjene i dopune Zakona o pravima boraca na nivou Federacije BiH je jedini način da se pomogne ovoj populaciji, jer revizija koja je obuhvatila oko 140 000 boraca je završena i nemamo druge načine”- istakao je Bukvarević.

Prema podacima Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH 140 hiljada predmeta koji se odnose na reviziju ratnih vojnih invalida je pregledano, u 70% slučajeva je potvrđen isti procenat invalidnosti, u 20% slučajeva je došlo do smanjenja tog procenta, a u 9% do povećanja invalidnosti.

“Nakon sastanka koji je trajao više od tri sata uspjeli smo doći do nekih rješenja i zajedno sa resornim Federalnim ministarstvom i ministrom Bukvarevićem želimo i dalje poboljšavati status boračke populacije, pa nekada rješavati i ovako teške probleme. U ministru Bukvareviću imamo istinskog partnera i čovjeka koji je jedan od nas i koji nas razumije i to svakako treba istaći” – izjavio je  Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Nakon današnjeg sastanka predsjednik Hasanović je posjetio selo Karačići, opština Srebrenica u kojem živi Mirza Zukić sin poginulog borca sa suprugom Almedinom i četvero male djece, te ih ovom prilikom obradovao paketima prehrambenih proizvoda.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara