Sljedeće sedmice razgovori čelnika HDZBiH, SDA i SNSD-a

Sastanak visokih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, sudeći prema raspoloženju i izjavama čelnika dviju stranaka protekao je u pomirljivijem i relaksiranom tonu. Tema za dvojicu predsjednika bilo je puno i o njima su razgovarali počev od međusobnih odnosa, uspostave vlasti na svim razinama, ali vrućim temama poput Herceg-Bosne, trećeg entiteta i kanala na hrvatskom jeziku.

I Dragan Čović i Bakir Izetbegović su jednom riječju optimisti tim više jer su, kako je kazano, nakon dugo vremena iskreno razgovarali i priznali da ponekad ima šuma u njihovoj komunikaciji koji je kriv što jučer čelnika bošnjačkoga naroda nije bilo na Sajmu gospodarstva.

Sljedeći tjedan razgovarat će čelnici HDZBiH, SDA i SNSD-a.

“Idemo korak po korak. Ostat će još neprecizno definisano pitanje aktivacije akcionog plana za članstvo u NATO-u. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i da ćemo konačno biti u situaciji da formiramo Vijeće ministara”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

O raspodjeli resora u Vijeću ministara BiH ipak danas nije bilo riječi. Čekaju sastanak s Dodikom sljedeći tjedan jer su im želje prilično iste. Ni o DF-u se danas nije govorilo. Za Čovića su stvari jasne -dogovaraju sa SDA i SNSD-om i njihovim partnerima.

“Za mene ne postoji četvrti partner, to razumijete uopće. Ko će od ministara biti u paketu za koji se izbori SDA to je stvar SDA”, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZBiH.

“Nije problem u DF-u i HDZ. Problem je u tome što komplet hrvatski korpus u BiH gleda na način kako to gleda HDZ. Ima frustraciju jednu koju ne možemo gurnuti pod tepih”, dodaje Izetbegović.

No, ne može se gurnuti pod tepih ni četvrtina stanovništva koja se ne svrstava niti u jedan nacionalni blok, kaže Izetbegović, uvjeren da će se ipak pronaći učinkovito rješenje. Dragan Čović je opet ponovio da je za HDZBiH ključ svega legitiman izbor naroda.

“Kako doći do tog rješenja što kaže gospodin Izetbegović ne lako, ali se da doći ako to želimo, ako imamo dobru nakanu i strahove malo spustimo”, kaže Čović.

Predsjednik SDA se osvrnuo i na jučerašnje optužbe Milorada Dodika o mobiliziranju Bošnjaka i proizvodnji ilegalnog oružja. Sve što Dodik planira za to optuži drugu stranu – poručuje Izetbegović nazivajući ih besmislicama.

“Ako oni rade da od entitetske policije naprave neku paravojsku onda će naravno optužiti da mi pravimo mobilizaciju. Od toga zaista nema ništa”, tvrdi Izetbegović.

Trećeg entiteta neće biti – kategoričan je Čović. Na to Hrvate može, kaže, natjerati jedino neodgovorna politika Bošnjaka.

Za Bakira Izetbegovića, pak, televizija Herceg-Bosne je samo jedna u nizu postojećih tv kanala.

federalna.ba

Komentari

Komentara