Skupština Kantona Sarajevo o nepovjerenju Vladi

Skupština Kantona Sarajevo (KS) danas će razmatrati Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Na sjednici Skupštine KS, održane 5. marta, nakon što je grupa od 12 zastupnika podnijela Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, donesena je odluka da se danas pristupi glasanju.

U Prijedlogu se, pored ostalog, obrazlaže da premijer KS-a Elmedin Konaković, kojeg je kandidovao Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za funkciju premijera KS-a, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.

Konaković je krajem januara podnio ostavke na funkcije u SDA, nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke, a ubrzo je napustio i stranku. Između ostalog, bio je potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općnske organizacije Centar.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo nakon toga je zahtijevao od Konakovića da, obzirom da je odlučio napustiti SDA, podnese i ostavku na poziciju predsjednika Vlade KS, jer su, kako su naveli, glasači su na izborima 2014. godine povjerenje i mandat dali Stranci demokratske akcije, a ne Konakoviću. On je to tada odbio učiniti.

U međuvremenu, Konaković je predstavio novu političku stranku “Narod i pravda” čiji će osnivački skup biti održan 22. marta, te najavio da će imati kandidate za sve nivoe vlasti i najjaču listu u Kantonu Sarajevo.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini KS Mirza Čelik kazao je ranije da će devet zastupnika SDA zajedno sa devet zastupnika koji čine parlamentarnu većinu, izglasati nepovjerenje Vladi KS-a.

BHRT

Komentari

Komentara