Sastanak Koordinacije boračkih Saveza TK: Korisnicima boračkih prava olakšati put do matičnih dokumenata

Koordinacija boračkih Saveza Tuzlanskog kantona održala je danas sastanak sa zvaničnicima resornog ministarstva za pitanja boraca koje je predvodio ministar Fahrudin Skopljak, pomoćnik ministra Danis Gojačić, te predstavnici pravne službe ministarstva, a sve sa ciljem rješavanja niza nastalih problema, koji se prije svega ogledaju oko prikupljanja dokumentacije i ažuriranja podataka od strane Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Konkretnije, blizu 20 000 korisnika prava sa Tuzlanskog kantona,mora pojedinačno na zahtjev Federalnog ministarstva dostaviti rodne listove i drugu prateću dokumentaciju općinskim i gradskim službama BIZ-e u roku od 15 dana ili će kako je navedeno ostati uskraćeni za prava koja imaju.

“Nikada nismo bili protiv bilo koje revizije koja će urediti svaku pa i našu oblast ali način na koji to rade općinske i gradske službe boračko-invalidske zaštite pod prijetnjom da će neki korisnici ostati bez prava ako ne dostave u zakazanom roku tu dokumentaciju po nama nije dobar. Mišljenja smo, a što je i jedan od zaključaka sa ovog sastanka je da taj rok treba biti kraj 2018. godine, a da umjesto da 20 000 korisnika hoda pojedinačno svako za sebe to jednostavno mogu uraditi općinske odnosno gradske službe boračko – invalidske zaštite.Postoji niz pravnih metoda i načina kako se službeno može zatražiti neki od dokumenata za bilo kojeg korisnika prava, pa čak i za one koji su živjeli u Podrinju ili negdje drugdje a danas žive u Federaciji BiH”-  istakao je predsjednik Koordinacije boračkih Saveza Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović.

Ovom sastanku prisustvovao je i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Esad Delić koji je istakao da blizu 92 000 korisnika BIZ-e na prostoru Federacije BiH ima isti problem koji jednostavnije službenim putem mogu riješiti matični uredi u saradnji sa općinskim i gradskim službama negoli sami korisnici pojedinačno.

Sastanku su između ostalog prisustvovali još i predsjednik Skupštine Saveza RVI TK Rasim Islamović, Mirza Ahmić ispred Saveza DB TK, predsjednik Saveza PŠI PB TK Hajrudin Halilović, predstavnik dobitnika najviših ratnih priznanja TK Šemso Muminović, te pomoćnik Federalnog ministarstva za pitanja boraca Elvir Međuseljac.

Nakon tematskog dijela sjednice održan je i redovni sastanak Koordinacije na kojem je ministar Skopljak upoznao se prisutne o planovima i programom rada Ministarstva za boračka pitanja za tekuću godinu.

R.T.

Komentari

Komentara