Saopštenje za javnost o istupanju iz članstva Nezavisnog bloka

Stalnim ignorisanjem statusa mladih i osnovnih principa na kojima se zasnivala ideja Nezavisnog bloka, centrala NB-a uključujući staro-novog predsjednika je izgubilo naše povjerenje, jer su se povlačili mnogi potezi koji su u svakom smislu te riječi zanemarili status mladih. Mnogo smo slušali da ovu političku opciju čine preko 80% mladih, što i nije baš tako ukoliko pogledamo ko čini trenutni sastav svih tijela u Nezavisnom bloku, sa pitanjem da li je to baš preko 80% mladih zastupljeno. Da li je moguće da su se svi formirali odbori kako se to plasira u javnosti, a da je veoma mali broj mladih zastupljeno.

Smatramo da zbog ovakvog ponašanja se odrazilo na loš izborni rezultat na području Tuzlanskog kantona, kao i to da se članstvo mladih razaralo jer su razočarani politkom Nezavisnog bloka.

Kao predstavnici mladih u ulozi koordinatora (Ajdin Topčagić) i zamjenika koordinatora Bloka mladih TK NB-a (Asmir Šestan) smo nastojali da pružimo nadu svojim vršnjacima u Tuzlanskom kantonu kako ova politička opcija pruža jednaku šansu za sve, naročito za mlade, kvalitetne i obrazovane kadrove koji nisu imali prethodnog političkog iskustva, međutim, doživjeli smo veliko razočarenje.

Ispostavilo se da su mladi postavljeni u sjenci takvih pojedinaca koji žele sebe da promovišu na BiH političkoj sceni, bez obzira na njihov loš izborni rezultat. Zar nije rješenje da se mladi počnu promovisati u punom kapacitetu kako bi mogli izgraditi odličan izborni rezultat, vratiti povjerenje građanima, a samim tim i popraviti status mladih kako na području Tuzlanskog kantona tako i na području Bosne i Hercegovine.

Imali smo strpljenja, razgovarali smo sa predstavnicima mladih na području Tuzle, Gračanice, Lukavca, Živinica, Srebrenika i drugih opština i gradova u Tuzlanskom kantonu, kako bi objasnili trenutnu situaciju unutar političke opcije Nezavisnog bloka. Na veliku žalost, dobili smo reakciju da ovo nije mjesto gdje se mogu plasirati dobre ideje koje imaju za cilj da se promoviše bolji status mladih.

Koordinator Bloka mladih NB TK Ajdin Topčagić navodi da je potrebno da mladi dobiju svoj prostor gdje će se moći istaći, te da će vidjeti u narednom periodu gdje je to moguće realizirati.

Zamjenik koordinatora Bloka mladih NB TK Asmir Šestan ističe da su u njegovom gradu Tuzla veći dio gradskog odbora istupili iz Nezavisnog bloka, imajući u vidu da su to isto uradili Opštinski odbori Lukavac i Kladanj, sa ciljem da se pokrenu procesi gdje će se pronaći mjesto konkretnog političkog djelovanja. Smatra da je nemoguće bilo raditi već neko vrijeme u Nezavisnom bloku.

Zbog svega navedenog gore, obratili smo se centrali Nezavisnog bloka sa obrazloženjem našeg istupanja iz ove političke opcije. Na ovaj način uz ovo saopštenje želimo istaći da smo dali neopozive ostavke na mjesto koordinatora i zamjenika koordinatora Bloka mladih TK NB-a uz poruku da mi ne odustajemo od pronalaženja rješenja za poboljšanje statusa mladih, na veliku žalost, nismo dobili adekvatnog prostora u Nezavisnom bloku, navodi se u saopštenju.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara