Rudari “Stare jame” drugi dan štrajkuju glađu

Bivši rudari zeničkog rudnika mrkog uglja, njih 41, nastavili su jutros štrajk glađu. Podršku su im pružili i ostali rudari, koji su završili treću smjenu. U krugu Rudnika jutros se nalazi oko 200 rudara, potvrdio je za BHRT Tehvid Smriko, predstavnik bivših randika.

Rudari koji ne mogu ostvariti pravo na odlazak u penziju jučer su, u očaju, zaprijetili i samospaljivanjem, jer život kakav trenutno imaju nije vrijedan življenja.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja trojica rudara su odustala od štrajka. Rudari štrakuju glađu, jer već sedam mjeseci ne mogu da ostvare pravo na penziju, i žive bez ikakvih primanja. Federalnoj Vladi dali su rok do ponedjeljka, do kada očekuju uvezivanje radnog staža.

Resorni federalni ministar Nermin Džindić poručio je da će o problemima ovih rudara biti riječi na narednoj sjednici Vlade, sredinom iduće sedmice.

Rudare su podržali i radnici Željezare Zenica, koji već danima traže od Vlade Federacije BiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da riješe status radnika i tog zeničkog preduzeća.

BHRT

 

Komentari

Komentara