-
Ministarstvo obrazovanja i nauke TK podržava diplomirane pedagoge-psihologe - 12 hours ago
-
Kolegij Skupštine TK zakazao 22. redovnu i 23. sjednicu Skupštine hitnog karaktera - 13 hours ago
-
Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli - 13 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a/SKP: Otkriveni počinioci više KD Prijevara, oduzeta sloboda jednom licu - 16 hours ago
-
U toku radovi na čišćenju korita rijeka Jale i Soline - 16 hours ago
-
Ministar Gazdić u radnoj posjeti biblioteci Behram-beg - 1 day ago
-
MUP TK: Održan okrugli sto „Nacrt zakona o oružju i municiji TK“ - 1 day ago
-
Održana konferencija za novinare povodom 15. tuzlanskih neuroloških susreta - 2 days ago
-
FZZZ: Javni poziv „Tražim poslodavca 2024“ biće otvoren od 13. do 15. maja - 2 days ago
-
Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno ukupno 31 vozač, izdato 176 prekršajnih naloga - 2 days ago
Romi danas slave Đurđevdan, uz igru i pjesmu raduju se proljeću
Romi danas slave Đurđevdan, praznik kojim ispraćaju zimu i uz igru i pjesmu se raduju buđenju proljeća.
U prošlosti su Romi ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja te pokrećući svoje čerge, kretali na put i živjeli „na točkovima“ sve do kraja ljeta kada bi se vraćali kući.
Običaj je da se na Đurđevdan ukućani umivaju i kupaju izvorskom vodom u koju se najčešće stavlja cvijeće, grančice vrbe, ofarbano crveno jaje koje simbolizira zdravlje. Nakon toga slijedi slavlje uz muziku, igru, a za Đurđevdan treba da bude što bogatija trpeza.
Pripreme za proslavu Đurđevdana obično počinju dan ranije.
Predsjednica Udruženja Romkinja Centar za majke „Nada“ Kakanj Zemina-Nuna Vehabović ispričala je u razgovoru za Fenu da dan prije, 5. maja, omladina, djevojke, žene odlaze na omahu kod starog mlina na rijeci Zgošći, gdje natoče vodu te beru jorgovan, vrbu, žaru koje stavljaju u vodu kojom se sutradan rano ujutro umivaju.
Vehabović napominje da se na Đurđevdan farbaju jaja, ističući da ona to rada na prirodan način pomoću ljuske crvenog luka, ne koristeći vještačke boje.
Kaže da se tog dana pripremaju razna jela i kolači, a peku se jagnjad kako bi se ugostila porodica i prijatelji, te veselilo uz igru i pjesmu.
Ističe da je važno očuvati ovu tradiciju, da se ne zaboravi.
– Mi mlađima ovo ostavljamo, da ne zaborave svoju tradiciju i kulturu – kazala je na kraju Vehabović.
Izvor BHRT / aktuelno.ba